2024. május 19., vasárnap

Összetartozunk

A Kárpát-medencei középiskolás magyar fiatalok számára szervezett anyanyelvi, honismereti táborba ebben az évben az erdélyi Torda, a kárpátaljai Beregszászi járás, a vajdaság Topolya, a felvidéki Dunaszerdahelyi járás, a magyarországi Vas megye és a szlovéniai Muravidék küldött középiskolásokat. Az egy hét folyamán a nevelők olyan mikroklímát igyekeztek létrehozni, ahol az őszinteség és az igazság az alappillérek. Családias légkörben csapatépítéssel, egymás elfogadásával, önismerettel, a férfi és a nő szerepével foglalkoztak a nem formális tanulás technikáinak segítségével.

– A középiskolás korú fiataloknak a tábor napjaiban egyrészt lehetőségük nyílik jobban megismerni a világot, ami körülveszi őket, de azt is, ami bennük van. A tábornak fontos része a természetbe vonulás, de talán legfontosabb mozzanata az esti „lelki gyakorlat”. A fizikumot is próbára tettük a különféle sportjátékokon, a Csodaszarvas Tájpark hatalmas drótkötélpályáján, a Rába folyón való kenuzáson. Összességében az egy hét célja, hogy tudatosabb, tenni akaró fiatalokat formáljunk. A topolyai csoport tagjai Oláh Mária, Móricz Ildikó és Major Evelin voltak – tudtuk meg a vajdasági csoport kísérőjétől, Lukács Petrától, aki harmadik alkalommal vett részt az Összetartozunk tábor munkájában.

A tartalmas találkozót a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (Lendva) szervezte az anyaországi partnerszervezeteivel, az SRT LOGO Ifjúsági Szolgálatával és a Vasi Ifjúságért Egyesülettel, a program megvalósulását a Vas Megyei Önkormányzat Civil és Nemzetiségi Kapcsolatok Bizottsága támogatta.