2024. május 19., vasárnap

Heves indulatok a koszovói parlamentben

Hashim Thaçi szerint vagy megalakul az UÇK háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróság, vagy megszűnik a pártja

Heves indulatok jellemezték tegnap a koszovói parlament ülését, amelyen a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróság megalapításához szükséges alkotmánymódosítási javaslatokról vitáztak. Az ülésen csupán ezzel az egy napirendi ponttal foglalkoztak annak ellenére is, hogy a parlamenti ellenzék azt követelte, hogy a parlament tűzze napirendre az Önrendelkezés! (Vetëvendosje! – LVV) ellenzéki párt javaslatát a jugoszláv rendőri és katonai erők albánok felett elkövetett népirtásáról szóló határozatról. A koszovói képviselők közül 45-en támogatták a határozatjavaslat napirendre tűzését, 55 képviselő pedig ellenezte azt. Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke Önrendelkezés!-javaslatával kapcsolatban az ülés elején azt mondta az ellenzéki pártoknak, hogy gondolják meg a napirendre kívánják-e tűzni a javaslatukat, könnyen megtörténhet ugyanis, hogy a határozat elfogadásakor nem sikerül többséget szerezniük.

A koszovói parlament ezt követően az UÇK háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróság megalapításához szükséges alkotmánymódosításokról kezdett el vitázni. Az ellenzéki pártok hiába ellenezték az ülés megnyitását, a koszovói parlament elnöksége napirendre tűzte a javaslatokat.

Az ülés kezdete előtt Hashim Thaçi, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnöke ülést  tartott pártja frakciójával, amelyen kijelentette, hogy amennyiben az alkotmánymódosítási javaslatok nem kerülnek elfogadásra, az a PDK-nek árt majd a legtöbbet.

– Ha azt szeretnék, hogy a PDK megszűnjön, akkor ne támogassák az UÇK háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróság megalapítását. Amint kikerülünk a hatalomból, bírósággal vagy anélkül, az utánunk jövő hatalom azonnal célkeresztbe vesz bennünket – figyelmeztette pártja frakcióját Thaçi.

Véleménye szerint a sikertelen szavazás előrehozott választásokat eredményez majd, amelyen az eddig bemutatott egysége miatt a Koszovói Demokratikus Szövetséget (LDK) támogatják majd a nemzetközi szervezetek. Mint ismeretes, július közepén a PDK frakciójának 7 parlamenti képviselője nem támogatta a különleges bíróság megalapítását. A csoportosulás, amely az UÇK veteránjaiból áll, azt követeli, hogy az új bíróság ne csak az UÇK háborús bűneivel foglalkozzon, hanem a Koszovó területén elkövetett összes háborús bűnnel.

Az ülésen részt vettek többek között Franciaország és Olaszország nagykövetei is. Az ülés kezdete előtt Isa Mustafa koszovói kormányfő kijelentette, hogy a kormánykoalíció az alkotmánymódosítás elfogadásához elegendő 80 százalékos támogatottságot tud biztosítani, az ülés azonban szinte üres teremben vette kezdetét, mivel az ellenzéki pártokon kívül, a PDK egyes képviselői is elhagyták az üléstermet. Az ülést Isa Mustafa, majd Hashim Thaçi is otthagyta. A koszovói parlament előtt tiltakozó UÇK-veteránok a koszovói parlamentet elhagyó Thaçit megdobálták vizes palackokkal, és azt skandálták, hogy: „Tolvaj, tolvaj!”. Az egykori UÇK-tagok azért tiltakoznak, mert az állam nem ismeri el a veterán státuszukat.

Az UÇK háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróságot, amelyben az ügyészek és a bírák is külföldiek lennének, még az év elején kellett volna megalapítania Koszovónak, de az UÇK veteránjainak, akik Hashim Thaçi pártjában is képviseltetik magukat, sikerült megakadályozniuk a bíróság megalapítását. A PDK parlamenti frakciója 7 képviselőjének álláspontját támogatják az Albin Kurti vezette Önrendelkezés Mozgalom képviselői, valamint az UÇK két egykori tisztje által vezetett párt is: Ramush Haradinaj Szövetség a Jövőért (AAK) pártja és Fatmir Ljimalj Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) pártja.