2024. május 8., szerda

Csökkent az Oroszországba irányuló szerbiai export

Ugyanakkor a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek kivitele növekedett

Szerbia az idei első félévben 332 millió dollár értékben szállított árut Oroszországba, s ez az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva 33 százalékos visszaesést jelent. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint januártól június végéig Szerbia összesen 943 millió dollár értékben szállított külföldre árut, a tavalyi azonos időszak adataihoz képest ez 18,5 százalékos visszaesést jelent.

A megfigyelt időszakban a teljes kereskedelmi mérleg 1,26 milliárd dollárt tett ki, ami 2014 első hat hónapjához viszonyítva 23 százalékos csökkenést jelent.

A kereskedelmi mutatók visszaesése elsősorban az oroszországi piacra szánt női harisnya (40 százalékkal kevesebb), padlóburkolat (53 százalékkal kevesebb), gyógyszer (40 százalékkal kevesebb), padlócsempe (87 százalékkal kevesebb) és gumiabroncs (44 százalékkal kevesebb) esetében figyelhető meg. Ugyanakkor a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek kivitelének összértéke 122 millió dollár volt, az egy évvel korábbi adatokhoz képest 5,8 százalékkal több. A megnövekedett áruforgalom az orosz piacra exportáló cégeknél figyelhető meg. 2015 első felében a Szerbia és Oroszország közötti kereskedelmi mérleget a rubel árfolyamának ingadozása, a bizonytalan fizetések és ezzel együtt az áruforgalom csökkenése jellemezte. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint az országban 365 vállalat 100 százalékban orosz tőkéjű, és mintegy 600 olyan vállalat működik, amely részben orosz érdekeltségű.