2024. május 5., vasárnap

Az Agroživ sztrájkolói: „Nem követtünk el rendbontást!”

A közrend elleni vétség gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tettek a bégaszentgyörgyi (Žitište) Agroživ baromfi-feldolgozó vállalat 11 dolgozója ellen. A gyanúsítottaknak augusztus nyolcadikán kell megjelenni a nagybecskereki Alapfokú Ügyészségen. Azzal terhelik őket, hogy ez év februárjában – tiltakozásuk alkalmával – erőszakosan viselkedtek a bégaszentgyörgyi községháza épületében. A gyanúsítottak szerint viszont nem követték el azt, amivel gyanúsítják őket, a községházán nem történt semmilyen incidens. Ezért nem értik, hogy miért akarják lejárattatni őket.

Az ország legnagyobb baromfihús-ellátói voltak (Fotó: Kecskés István)

Az ország legnagyobb baromfihús-ellátói voltak (Fotó: Kecskés István)

Az eset kapcsán a napokban sajtótájékoztatót tartott a Függetlenség ágazati szakszervezet, amely védelmébe vette az időközben munka nélkül maradt, majd pedig meggyanúsított dolgozókat. Az eseményen megjelentek az érintettek is, és elmondták, hogy 2014 májusában azért léptek sztrájkba, mert hónapok óta nem kapták meg a járandóságaikat.

Kezdetben a vállalat épületében tiltakoztak, amíg azt nem vette bérbe a MibrasBG cég. Ettől kezdve a sztrájkot a községháza épületében folytatták. Így volt ez egészen ez év február 10-ig, amikor a helyi önkormányzat – privát biztonsági szolgálatot alkalmazva – kitiltotta őket az épületből. Mint mondják, a történtek alatt a rendőrség is a helyszínen tartózkodott, és nem volt semmilyen összetűzés. Közben azt sem értik, hogy mi alapján lett meggyanúsítva a 11 dolgozó, amikor a községháza épületében 120-an sztrájkoltak. Az egyik gyanúsított, Boro Domazet a kérdéses időpontban nem is tartózkodott Bégaszentgyörgyön, és csak később csatlakozott az épület előtt tiltakozó társaihoz. A rendőrségen ezt az állítását dokumentálta is, mégis beidézték.

A sztrájkolók szerint, ha valóban elkövették volna azt, amivel terhelik őket, akkor nyilván azonnal intézkedett volna a rendőrség. Nem értik, hogy miután munkahely nélkül maradtak, most miért akarják még egyszer megalázni őket. Egyébként a sztrájkolók továbbra is az Agroživ dolgozóiként vannak nyilvántartva, annak ellenére, hogy 2014 májusa óta nem járnak be a munkahelyükre (a bérlő ugyanis csak egy kisebb számú dolgozóval folytatta a termelést). Tavaly szeptember óta nincs egészségbiztosításuk, az utolsó fizetést pedig tavaly februárban kapták. Többségük munkakönyve továbbra is a vállalatban van. Kivéve azokét, akik kényszerből kivették a munkakönyvüket (lemondva azáltal a vállalat iránti minden további követelésükről). Azért, hogy legalább munkanélküliként legyen egészségbiztosításuk, meg hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattól kapjanak némi juttatást.

A kitiltás után egy ideig a községháza előtt gyülekeztek (Fotó: Kecskés István)

A kitiltás után egy ideig a községháza előtt gyülekeztek (Fotó: Kecskés István)

Az elkeseredett dolgozók mégis bíznak abban, hogy az ügyészség elveti az ellenük benyújtott feljelentést, és leállítja ezt a – mint mondják – színjátékot.

Az Agroživben, amely immár néhány éve a Srbijagas közvállalat tulajdonában van, két évvel ezelőtt még több mint ezren dolgoztak, és az ország egyik legnagyobb baromfihús-ellátóiként tartották számon őket. Ahogy mondani szokták: ők voltak a (fejletlen) község gazdaságának mozgatói. Az elmaradt bérek miatt azonban sztrájkba léptek a dolgozók. Csődeljárás indult, a baromfivágóhidat pedig a MibrasBG vállalat bérelte ki. A dolgozók többsége az utcára került. A többször is beígért szociális programot a köztársasági kormány mindmáig nem hozta meg, a kompánia vagyonának egy részét pedig a hitelezők követelései nyomán elárverezték.