2024. május 1., szerda

A hét végén tartják a Dužijancát

A három napig tartó aratóünnepség központi ünnepsége vasárnap lesz

A Dužijanca Bunyevác–Horvát Egyesület szervezésében kerül sor az idei aratóünnepségre, amely a hétvégén zajlik. Az idei ünnepségről a tegnapi sajtótájékoztatón Andrija Anišić, a Dužijanca Bunyevác–Horvát Egyesület elnöke, a Szent Rókus-templom esperese szólt:

– A város a hat kiemelt rendezvény közé sorolta a Dužijancát, amiért hálásak vagyunk. Mindenképpen szeretnénk megőrizni ezt a százéves hagyományt, az első Dužijancát ugyanis 1911-ben tartották meg a Szent Rókus-templomban. Egyesületünk hétfőn egy szenátust hozott létre, amelyet azok alkotnak, akik 1991 óta a Dužijanca szervezőbizottságának vezetői voltak. Ez a testület kíséri majd a munkánkat, és akár ötleteket is adnak a szervezéshez. Idén tartalmas programmal igyekszünk előhozakodni. A városháza emléktárgyboltjában alkalomhoz illő kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, amely a múltra is visszatekint. Az ünnepség fő eseménye a Szent Teréz-székesegyházban vasárnap 10 órakor kezdődő hálaadó szentmise, amelyet az idei vendégünk, msgr. dr. Ivan Devčić celebrál. Már csütörtökön 19 órától lesz eseményünk, a Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Központban irodalmi estet tartunk az Ivan Antunović Kulturális, Történeti és Lelkiségi Katolikus Intézet  25 éves fennállása alkalmából – mondta Andrija Anišić. 

Az idei műsort Ljiljana Dulić és Marinko Piuković ismertették, mint azt hallhattuk, a hétvége folyamán a városközpontban kézimunkázók standjait lehet megtekinteni, ezenkívül pedig tamburaest, táncegyüttesek fellépése és a szalmaképkészítők kiállításával készülnek a szervezők. A legdíszesebb kirakatok díjazása és sok egyéb műsor is zajlik majd Szabadka legtömegesebb rendezvényén. A Dužijanca legdíszesebb programja a népviseletbe öltözött fiatalok vonulása, élükön a legszebb aratópárral, ők a szentmise után átadják majd az új búzából sült kenyeret a polgármesternek.