2024. augusztus 23., péntek

Kivégezték a dzsihadisták a horvát túszt

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi csoportja fotót tett közzé a közösségi médiában szerdán arról, hogy az általuk fogva tartott horvát túszt lefejezték. A Twitteren terjesztett fénykép felirata szerint a 30 éves, kétgyermekes Tomislav Salopeket hazájának az Iszlám Állam elleni háborúban való részvétele miatt ölték meg, miután lejárt a határidő.

A Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fegyveresei egy hete a börtönökben raboskodó „muzulmán nők” szabadon engedését követelték horvát túszuk elengedése fejében, és erre 48 órás határidőt szabtak. Azóta azonban nem jelentkeztek újabb fenyegetéssel vagy követeléssel a nyilvánosság előtt.

Az egyiptomi belügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg a horvát férfi megölésének hírét. Szóvivője közölte, hogy még ellenőrzik az internetes közlés valódiságát.

Az Egyiptomban dolgozó geológust – aki egy olaj- és gázlelőhelyek feltárásával foglalkozó francia cég, a Compagnie Générale de Géophysique csoport munkatársa volt – július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. Az egyiptomi hatóságok másnap megtalálták a gépjárművet, amelyet vezetett, továbbá a horvát férfi dokumentumait és két mobiltelefont is.

A zágrábi hatóságok közlése szerint először raboltak el horvát állampolgárt külföldön. Vélhetően ő az első délkelet-európai illetőségű civil, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet áldozatává vált.