2024. augusztus 23., péntek

Félezer újabb munkanélküli

Stipan Ezgeta: Jobb lett volna azonnal csődbe vinni a céget (Fotó: Fekete J. József)

Stipan Ezgeta: Jobb lett volna azonnal csődbe vinni a céget (Fotó: Fekete J. József)

Fölmondást kapott a Boreli cipőgyár mintegy 520 dolgozója. Ez része az úgynevezett előre elkészített átszervezési tervnek, amitől a cipőgyár megmentését várja a cég közgyűlése. A tervről három hónap múlva nyilatkoznak a hitelezők. Amennyiben elutasítják, a Boreli csődbe megy, tudtuk meg Stipan Ezgetától, a cipőgyár Önálló Szakszervezetének vezetőjétől, aki maga is bejelentkezett a munkaközvetítőre.

– Az alkalmazottak zöme a szociális programot választotta, ami 200 eurót jelent minden ledolgozott munkaév után, akiknek meg már sok a munkaéve, más lehetőségekkel is számolhatnak. A gyárban jelenleg nem folyik termelés, de augusztus 20-ától napi 1200 pár lábbelit készít az olasz és szlovén megrendelőnek. Ekkor a most munkaközvetítőre került dolgozók felét visszahívják a gyárba – hallottuk Ezgetától.

– Szerintem jobb lett volna nyomban csődöt hirdetni, mert akkor az állam összekötötte volna munkaéveinket a hiányzó 2011–2013-as periódusra. Amennyiben jövőre indul el a csődeljárás, erre már nem lesz mód, mert lejár a törvény szabta határidő – magyarázza a szakszervezeti vezető.

A Boreli legnagyobb hitelezői a Vajdasági Bank, az adóhatóság és maguk a dolgozók. A cég idénről az alkalmazottak háromhavi bérével és járulékaival tartozik.