2024. május 8., szerda

Etnopolis bezárja kapuját

Ma, szerdán véget ér Szabadkán az Interetno fesztivál, a záróceremónia előtt felvonulnak a rendezvény résztvevői
Libben a szoknya (fotó: Molnár Edvárd)

Libben a szoknya (fotó: Molnár Edvárd)

Szombaton még az eső ijesztgette a sorrendben tizennegyedik Interetno fesztiválra készülődő közönséget, de nem rettentette el, így Etnopolis ezúttal is benépesült. Az idei fesztiváli estek házigazdája Ralbovszki Csaba színművész volt, és mint azt a megnyitón hallhattuk tőle, az elmúlt tizenhárom év több mint százezer nézőt, több mint száz néptáncegyüttest, 32 nemzetet, 43 fesztiválkoncertet, 123 ezer kürtöskalácsot és számtalan felejthetetlen pillanatot eredményezett. Az első Interetno fesztivál még a Népkör nagytermében zajlott, mára pedig Szabadka főtere is kicsinek bizonyult. Etnopolis tehát újból megnyílt, színekben pompázott, polgárai és vendégei egyaránt élvezték a népművészet, a hagyomány és a népzene harmóniáját, illetve élvezhetik még a mai nap erejéig, hiszen ma véget ér a fesztivál.

Az Interetno a gyermekek fesztiválja is. A kisebbek az elmúlt napokban az Aranykapu játszóházban foglalatoskodhattak, de mesélt nekik a Pannon TV, megtekinthették a gólyalábasok produkcióját, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület pedig felállított egy középkori falut, és lovagi játékokat mutatott be. Sor került a vajdasági magyar gyermek-néptáncegyüttesek idei szemléjére is, amely során zsűri díjazta a legjobbakat. A gyerekek ma még 15 órától ellátogathatnak a játszóházba, 17 órától pedig a világzenei kisszínpadon Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyermekkoncertje lesz.

A díszes táncpanoráma ezúttal is sok nézőt vonzott, több országból érkeztek fellépők, a belföldi táncegyütteseken kívül Magyarországról, Romániából, Indiából, Oroszországból, Kirgizisztánból, Paraguayból, Kolumbiából és Chiléből. Zenei műsorokban sem szűkölködött a fesztivál, mind a nagyszínpadon, mind a világzenei kisszínpadon is jó hangulatú koncertek zajlottak, fellépett például a Tarhonya banda, Csizmadia Anna és a Magony zenekar, Szalóki Ági és zenekara, a Ravnica tamburazenekar és a Juhász zenekar is.

A régi mesterségeket bemutató népművészeti kirakodóvásár sok böngészőt vonzott. Az Interetno fesztivál igyekszik minden évben egy-egy tájegységet, szellemi, kulturális örökségelemet, hungarikumot is bemutatni. Tavaly a busójárás mutatkozhatott be, ezúttal pedig már a fesztivál visszatérőjeként volt jelen a két mohácsi mester, Litter Gábor busómaszk- és Farkas György bocskorkészítő. Idén Matyóföld világa érkezett Szabadkára a mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület által, de nemcsak a csodálatos matyóhímzéseket tekinthettük meg, hanem a Matyó Néptáncegyüttes produkcióját is.

Mindemellett a lazítani vágyók a borudvarban koccinthattak, kulináris élményekkel gazdagodhattak a gasztrofaluban, Paskó atya is kötényt kötött magára, és ínycsiklandó finomságokkal csalogatta az érdeklődőket. Akik pedig nem elégedtek meg a főtéren zajló eseményekkel, tovább mulatozhattak a Népkör MMK fesztiválklubjában, ahol éjszakába nyúló barátkozások zajlottak.

A régi mesterségek bemutató- és kirakodóvására ma még nyitva áll, akárcsak a borutca és a gasztrofalu is. A Szent Teréz-székesegyházban 10.30-kor igeliturgia veszi kezdetét a fesztivál résztvevőivel, 11 órától pedig az ún. szeretetasztalnál vendégelik meg a világot. A fesztivál résztvevőinek ünnepélyes felvonulása a Szent Teréz-székesegyháztól Etnopolisig 19.30-kor kezdődik, 20 órától pedig a záróceremóniára kerül sor. A szabadkai Népkör MMK-ban 23 órától fesztiválzáró White Party mulatság lesz. Ezzel bezárul Etnopolis, de csak a következő nyár végéig.

Nyitókép: Libben a szoknya (fotó: Molnár Edvárd)