2024. április 27., szombat

Három nap alatt ötezer migráns

Külön autóbuszok a diákoknak Magyarkanizsán
A horgosi sorompótól irány az éjszaka és az országhatár (fotó: Molnár Edvárd)

A horgosi sorompótól irány az éjszaka és az országhatár (fotó: Molnár Edvárd)

Hétfőtől szerdáig folyamatosan, kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek azok a menekültek, akiket vasárnap a görög–macedón határon feltartóztattak, a határ áttörésével pedig egyszerre tömegesen jöttek a Horgos–Röszke határátkelőhöz.

Hétfőn este érkezett az első nagyobb hullám, a falu utcáin délután öt óra után tömegesen vonultak egymás után a migránsok. A taxisok és az autóbuszok egészen a határhoz vezető úton lévő sorompóig szállították a vándorokat, ahol rendőri irányítással indították őket útnak a Szabadka–Szeged vasútvonal mentén. Innen végig nagy mennyiségű szemét jelzi a migránsok útját. A vasút miatt a már elkészült gyors telepítésű drótkerítés sem állja útjukat, mégis sokan vannak, akik a magyar oldalon az ujjlenyomatvételtől tartva a földeken keresztül, a kerítésen átbújva próbálnak meg átjutni, számtalan fotó kering már az interneten arról, hogy nem is eredménytelenül.

Napközben valamivel ritkábban jönnek migránsok, időnként, de folyamatosan bukkan fel egy-egy csoport, az igazán látványos vándorlás sötétedés után kezdődik. Magyarkanizsa irányából is több csoport érkezett a faluba kedden este, több helybeli gépjárművezető mesélte, hogy sötétedés után fél a környéken autózni, különösen a múlt héten történt két baleset óta még inkább tartanak az úton gyalogoló migránsoktól.

Horgos lett a végső nyughelye egy bizonyos Khalil nevezetű, 1957-es születésű férfinak, akinek a temető szélén lévő sírjánál kedden este egy szír csoport tartózkodott. Mint kiderül, csupán egy szirénázó rendőrautó hangjától megijedve tértek le a temető mellett húzódó vasútról. Kétkedve fogadják, hogy nincs mitől tartaniuk, Szerbiában senki nem tartóztatja fel őket, a vasúton kell továbbhaladniuk, és a sorompónál állomásozó rendőrök majd útba igazítják őket. A sorompó és a régi vasútállomás környékén délután óta várakoznak a földön a menekültek, félnek a magyar rendőröktől, ezért inkább sötétben erednek útnak.

Az illetékesek szerint a mostani menekültáradat a görög–macedón határon feltartóztatott és összegyűlt tömeg miatt növekedett meg, akik a napokban érték el szerb–magyar határt. Számukat hétezerre becsülik, közülük legalább ötezer érintette Magyarkanizsa községet. Ezentúl előreláthatólag ismét napi 1500 menekült érkezik.

Az iskolakezdésre való tekintettel szeptember elsejétől a diákokat külön autóbuszokkal szállítják a környéken lévő iskolákba. A négy új autóbuszt ma délelőtt 10 órakor adják át az önkormányzat képviselői az EnKa Putnički buszvállalat igazgatójának.