2024. május 3., péntek

Több tucat menekült holttestére bukkantak

Az oszló tetemekkel teli furgon szerda óta állt a Bécs felé vezető autópálya szélén

Magyar rendszámú, szlovák feliratú az a furgon, amelyben tegnap az osztrák hatóságok a magyar határ közelében több tucat menekült holttestére bukkantak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült az is, hogy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten a kisteherautó rendszámát. A Kronenzeitung című osztrák lap értesülései szerint akár ötven halott is lehet a csempészjárműben.

Az embercsempész-maffia újabb szomorú esetével állunk szemben, és innentől fogva igazából már csak a nyomozó hatóságok számára lehet fontos, hogy a rendszám magyar, a furgonon olvasható felirat szlovák, a rendszámot kiváltó személy pedig román állampolgárságú volt.

Szerda óta állt az A4-es osztrák sztráda szélén a sofőr nélküli, magyar rendszámú jármű. A Bécsbe vezető A4-es autópálya a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a Pándorfalu (Parndorf) közelében, a leállósávban veszteglő, sorsára hagyott teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag munkatársai bukkantak csütörtök délelőtt. A szerencsétlenek valószínűleg megfulladtak a nagy hőségben. A holttestek a kisteherautó felnyitásakor már oszlásnak indultak. Az osztrák rendőrség kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, hiszen feltételezhető, hogy Magyarországról érkezett a migránsokat szállító jármű.

A sajtótájékoztatót tartó Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter mindenkit érintő tragédiának nevezte a történéseket, majd megköszönte az ügyben érintett hatóságok munkáját. „Sötét ez a mai nap”, fogalmazott, és részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Hangsúlyozta: a csempészeknek nem szabad biztonságban érezniük magukat, és az EU határainak megerősített védelmére szólított fel. Hozzátette: a menekülteket el kell osztani az unió tagországai között. A tárcavezető kiemelte: az elkövetőket az emberi élet nem, csak a profit érdekelte. Az osztrák belügyminiszter zéró toleranciát hirdetett a szörnyűséges, megvetendő, iszonyatos módszerekkel dolgozó embercsempészekkel szemben.

– Az embercsempészek bűnözők. Aki még mindig úgy gondolja, hogy a menekültek jámbor segítőiről van szó, azon nem tudunk segíteni – tette hozzá.

A halottak számát a rendőrség harminc körülire teszi, más értesülések húsz és ötven közötti számokról szólnak. A Bécsben tartózkodó Angela Merkel német kancellár azt mondta: „Mindenkit megrázott az osztrák autópályán történt, akár ötven menekült halálát is követelő katasztrófa híre.”

Román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán – közölte Lázár János miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség vezetője hozzátette, a valószínűleg illegális bevándorlók holttestét rejtő járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, „legyenek bárhol a világban”. A miniszter a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy „kifejezetten sérelmezi” Magyarország, hogy az Európai Unió „semmiféle segítséget nem nyújt” Magyarországnak a schengeni határ védelméhez. A magyar kormány soron kívül tájékoztatja az Európai Bizottságot és a német kormányt a magyar–szerb határon kialakult helyzetről – közölte Lázár János.