2024. május 2., csütörtök

Az összetartás jegyében

Másodszor kerül megrendezésre a Hagyományőrző Napok, amely szeptember 5-étől, 12-éig tart. A rendezvényt a Szerb Egyesületek Észak-bácskai Szövetsége szervezi. A rendezvénysorozat programját a tegnapi sajtótájékoztatón Saša Gravorac, a Szerb Egyesületek Észak-bácskai Szövetségének elnöke és Tode Nikoletić szaktanácsadó ismertették.

A Hagyományőrző Napok ünnepélyes megnyitója 5-én lesz 19 órakor a városháza dísztermében, az ezt követő napokban pedig művelődési, sport- és egyéb események veszik kezdetüket. A rendezvénysorozat első felének műsorai lényegében a városházán zajlanak, ahol kiállításra és irodalmi estre is sor kerül.

A Hagyományőrző Napok a családalapítás fontosságára is igyekszik ráirányítani a figyelmet, 9-én Babakonferencia veszi kezdetét 10 órakor a főtéren, amely keretében babaversenyt is szerveznek. A kisbabák kúszásban és cumisüvegből való ivásban mérkőzhetnek meg, a szülők pedig a pelenkázásban. A délelőtti műsor tehát a legkisebbekhez szól, 19 órától a nagyobbak számára is szerveznek szórakoztató tartalmakat. A nap folyamán zajló műsoroknak több mint harminc résztvevője lesz, egyebek között, Raša Popov, Madam Piano, Milorad Mandić Manda és Csík Mónika, de táncklubok is fellépnek.

Az ezt követő napokban, 10-én, 11-én és 12-én, a főtéren 18 órától negyven város művelődési egyesületeinek csoportjai mutatkoznak be. A résztvevők Magyarországról, Horvátországból, Romániából, Bosznia és Hercegovinából, valamint Koszovóról érkeznek, egyebek között Budapestről, Belgrádból, Topolyáról, Temesvárról, Tavankútról, Temerinből, Szabadkáról pedig fellép a Népkör MMK, a Talentum Egyesület, a Mladost és a Bunjevačko kolo is. Esténként koncertekre kerül sor, 10-én a Jadran Jato, 11-én Dušan Svilar és az Ex-Yu Band, 12-én a Legende zenél.

A szervezők a sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a Hagyományőrző Napok az összetartás és a multikulturalizmus jegyében zajlik. Célja a város területén élő nemzetek reprezentálása, egymás megismerése, mert csak így lehet legyőzni azt előítéleteket.

Minden rendezvényre a belépés ingyenes, a Hagyományőrző Napok fő támogatója a szabadkai önkormányzat.