2024. április 28., vasárnap

Szabadon engedték Nikola Šainovićot

Börtönbüntetése kétharmadának letöltése után hazatért Szerbiába Nikola Šainović volt jugoszláv kormányfőhelyettes, akit háborús bűntények elkövetése miatt 18 év börtönbüntetésre ítélt tavaly a hágai nemzetközi törvényszék. Šainović Svédországban, Stockholmban töltötte börtönbüntetését, onnan szerda éjjel érkezett meg Belgrádba. – Nem fogok hősies szónoklatokat tartani, de azt sem mondom, hogy nyugodtan alszom, és tiszta a lelkiismeretem, mert senki se aludhat nyugodtan, aki háborúban vett részt. És én részt vettem benne. Nem vagyok bűnös, de felelősnek érzem magam – nyilatkozta a reptéren a volt kormányfőhelyettes.

A törvényszék, ha úgy találja, hogy az elítélt megbánást tanúsított, és a fogva tartása alatt nem volt rá panasz, méltányosságból elengedheti az elítéltek büntetésének egyharmadát. A volt kormányfőhelyettest családja, barátjai, az ügyvédje, párttársai és az újságírók fogadták a belgrádi reptéren. – Azt üzenem Szerbia polgárainak, azzal, hogy személyemet, valamint más ismerőseimet a nemzetközi törvényszék elítélte, nem azt jelenti, hogy a szerb nemzetet is elítélte volna. Hogyan érzem magam most? Mindenki és minden valótlannak tűnik, de természetesen boldog vagyok, hogy itt lehetek – mondta Šainović.

A most 66 éves Nikola Šainović a Milošević-uralom bukása után másfél évvel, 2002. április 2-án adta fel magát a hágai törvényszéknek. A bíróság a Koszovó területén 1999 januárja és június közepe között elkövetett emberiesség elleni bűntények és a háború szabályainak és szokásainak megsértése miatt ítélte el 2009-ben első fokon 22 év szabadságvesztésre, majd 2014-ben jogerősen 18 év börtönbűntetésre. Az ítélet indoklása szerint Šainović 1999-ben Milošević legközelebbi munkatársa és bizalmasa volt, valamint jelentős hatalommal rendelkezett a hadsereg és a rendőrség felett, ő irányította a szóban forgó szerveket 1998-ban és 1999-ben is.

A koszovói háború idején elkövetett háborús bűntények miatt a hágai nemzetközi törvényszék Šainović mellett 22 éves börtönbüntetésre ítélte Nebojša Pavkovićot, 20 évesre Sreten Lukićot és 14 évesre Vladimir Lazarevićet. A vádpontok között polgári személyek meggyilkolása, nemi erőszak, erőszakos kitelepítés, települések módszeres lövetése is szerepelt. A törvényszék ugyanezen vádban Slobodan Miloševićet, Jugoszlávia egykori elnökét is perbe fogta, ám Milošević az ítélet kihirdetése előtt, 2006-ban, még az előzetesben meghalt. Milan Milutinović, Szerbia akkori elnöke is vádlott volt, őt azonban első fokon minden vádpontban felmentettek. Dragoljub Ojdanić, a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke alkut kötött: elfogadta az elsőfokú ítéletet, az ügyészség pedig nem fellebbezett súlyosbításért. Büntetésének kétharmadát letöltötte, és jó magaviseletért 2013-ban szabadult.