2024. május 9., csütörtök

„A Merkel-nyilatkozat meghívólevél a szíreknek”

Angela Merkel német kancellár azon nyilatkozata, hogy Németország valamennyi szír migránst befogadja, egyfajta meghívólevelet jelent a szíreknek – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakértő úgy vélekedett: ez azért jelent óriási gondot, mert ettől kezdve valamennyi, a térségből érkező migráns szírnek fogja kiadni magát, egy ekkora emberáradat pedig belpolitikai válsághoz fog vezetni Németországban. A nyilatkozat hatására a Magyarországra érkező szírek már most azt követelik, hogy minden további procedúra nélkül engedjék tovább őket Németországba – tette hozzá.

Nógrádi György hangsúlyozta: szeptemberben rendeznek európai uniós csúcstalálkozót a migráció kérdéséről, amennyiben ezen nem születik összeurópai konszenzus, akkor egyedi intézkedéseket hoznak a tagállamok.

A szakértő arról is szólt: mihamarabb a NATO, az EU, illetve az Egyesült Államok beavatkozására van szükség a líbiai káosz felszámolása érdekében, mert ellenkező esetben „őrületes tömegű” migránsra számíthat Európa.