2024. május 5., vasárnap

Verőfényben verik majd a díszlépést

Derűs és tiszta égboltot ígérnek a kínai szervezők a jövő heti győzelem napi ünnepségre, amelyet a japán agresszió elleni nyolcéves fegyveres küzdelemben aratott győzelem és a II. világháború ázsiai befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartanak Pekingben, látványos katonai parádéval.

A szép és kellemes idő biztosítása érdekében vélhetően ipari központokat, gyárakat és építkezéseket állítanak le a fővárosban és környékén. Alighanem korlátozzák a közúti forgalmat is, sőt elképzelhető, hogy munkaszünetet rendelnek el.

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedésekre is számítani kell Pekingben, ahol a szeptember 3-án esedékes program idejére a nemzetközi légikikötő három órán át nem fogad és nem indít járatokat. A vitorlázó repülőgépeknek, hőlégballonoknak, helikoptereknek és egyéb légi járműveknek szintén tilos lesz átrepülniük a főváros felett. A földön is nagy a készülődés: a rendőrség igyekszik megakadályozni az olyan – időnként emberéleteket követelő – terrorista merényleteket, amelyeket a közelmúltban követtek el Kínában, így a fővárosban is.

Az évforduló alkalmából országszerte rendezvényeket, konferenciákat, könyvbemutatókat tartanak, emlékhelyeket újítanak fel, tematikus múzeumi kiállítások nyílnak, továbbá filmek és ismeretterjesztő kiadványok készülnek. A megemlékező ünnepség fénypontja a pekingi katonai seregszemle lesz, amelyre először hívtak külföldi résztvevőket, egységeket és állami vezetőket.

A Peking és Tokió közötti feszültség miatt távol maradnak a nyugati és az EU-s vezető politikusok. A japán politikusokról nem is beszélve. A két ázsiai hatalom heves területi vitákba keveredett egy lakatlan szigetcsoport miatt, ami rendkívül kiélezte a viszonyukat. Ezenkívül továbbra is óriási a szakadék köztük a világháború megítélésében.

Kína volt az egyik legfőbb áldozata a japán agressziónak, amiért Tokió már többször megbánást tanúsított. Peking ezt várja el a jelenlegi japán kormányfőtől, Abe Sindzótól is, de ő – fenntartva néhány előde bocsánatkérését – augusztus 14-én mondott beszédében nem követte meg az érintetteket.

A pekingi rendezvénytől távol maradók döntését az is befolyásolhatta, hogy a Nyugattal komoly konfliktusba keveredett Oroszország képviselőjeként Vlagyimir Putyin elnök már jó előre jelezte: ott lesz a díszszemlén, amelyen több mint tíz ország hadserege is képviselteti magát. Szerbia 75 tagú egységet küldött.

A résztvevő csaknem tizenkétezer katona és a mintegy ötszáz haditechnikai eszköz Peking központi sugárútján, a Csang'anon és a Tienanmen téren vonul végig, a belváros egén pedig kétszáz katonai repülőgép hasít végig. A fegyverzet mindegyike a hazai hadiipar terméke, legnagyobb része először jelenik meg a nagyközönség előtt.

Peking szerint a parádénak kettős a célja: 1. emlékezés az antifasiszta háborúban aratott közös győzelemre, 2. a tartós világbékére való törekvés kifejezése.