2024. május 4., szombat
UKRÁN VÁLSÁG

Újabb csúcstalálkozó esedékes

A következő hetekben újabb csúcstalálkozót tarthatnak Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetői az ukrán válság rendezésének érdekében – közölte szombaton a francia elnöki hivatal.

Francois Hollande francia elnök szombaton telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mindannyian úgy ítélik meg, „hasznos lenne” egy újabb négyoldalú találkozó Petro Porosenko ukrán államfővel. Hollande, Merkel és Putyin üdvözölte, hogy Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták abban állapodtak meg augusztus 26-án, hogy szeptember 1-jétől maradéktalanul betartják a tűzszüneti egyezséget. A felek egyetértettek abban, hogy a kelet-ukrajnai civilek helyzetére való tekintettel szükséges lenne a fegyvernyugvási egyezmény tartós betartása.

A berlini kormány közleményében nem említette a csúcstalálkozó tervét, a Kreml pedig arról számolt be, hogy a telefonbeszélgetés során megvitatták a „legmagasabb szintű újabb találkozó előkészületeit”.

A normandiai négyek néven is emlegetett négy ország együttműködésével február 12-én a fehérorosz fővárosban a kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői 13 pontos megállapodást fogadtak el a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés megoldását célzó, előző év őszén aláírt minszki egyezség végrehajtásáról. A megállapodást a szembenálló felek a rendszeres halálos kimenetelű incidensek ellenére alapvetően tiszteletben tartották egészen az utóbbi hetekig, amikor a fegyveres összecsapások ismét hevesebbé váltak. A tavaly áprilisban kirobbant konfliktusban már több mint 6800 ember, köztük több száz civil vesztette életét.