2024. május 1., szerda
TENISZ

Két volt világelső búcsúja

Az idei US Open már az első nap első meccsei után két volt világelső nélkül maradt. A női mezőnyben az orosz Marija Sarapova és a szerb Ana Ivanović hagyta el időnap előtt az idény utolsó Grand Slam-tornájának színhelyét. Az orosz játékos sérülés miatt lépett vissza, a szerb váratlannak is nevezhető vereséget szenvedett a valaha a legjobb tíz közé tartozó, a jelen pillanatban pedig csak 57. helyezett szlovák Dominika Cibulkovától.

Nincs talán a teljes élmezőnyben még egy teniszezőnő, akinek a teljesítménye egy meccsen belül annyira ingadozó, mint Ivanovićé. Tegnap is zsinórban nyolc megnyert labdamenettel kezdett, majd visszaesett, és az első játszmát simán elveszítette. A második szettben Cibulková vezetett 3:1-re, s Ana ekkor táltosodott meg, sorozatban öt játékot nyert, amivel kiegyenlítette az állást. A harmadikban Ana megnyerte az első adogatójátékát, s amikor a teljes fölényét vártuk, újra fordult a kocka. Ana harmadszor veszített a New York-i 1. fordulóban, és valószínűleg kisebb bukás vár rá a ranglistán. Kedvezőtlen esetben kieshet a legjobb tízből is.

Bojana Jovanovski váratlannak is nevezhető győzelemmel kezdett New Yorkban. Az utóbbi időben ugyanis sérüléssel bajlódott, keveset játszott, és akkor is kevés sikerrel, míg a fiatal spanyol Lara Arruabarrena az idén egészen jól szerepelt. A meccs mindössze 70 percig tartott, a kulcs pedig a második adogatás volt. Bojana ebben nagyszerű kétharmados eredményességet tudott felmutatni, míg a spanyol csak 27 százalékosat, és nem meglepetés, hogy hatszor is elveszítette az adogatást. Bojana a második fordulóban az orosz Szvetlana Kuznyecova és a francia Kristina Mladenović meccsének továbbjutójával találkozik. Az orosztól kikapott eddigi egyetlen meccsükön, míg Mladenovićtyal még nem játszott.

Ma három szerbiai és az egyetlen magyar lesz pályán. Janko Tipsarević és Viktor Troicki a hosszú vereségsorozatot próbálja megszakítani. Utóbbinak nagyobb az esélye, hisz az ismeretlen amerikai Frances Tiafoe lesz az ellenfele, míg Janko a spanyol veterán Guillermo Garcia Lópezszel mérkőzik. Kétszer játszottak, s Janko akkor sem tudott nyerni, amikor a legjobbak közé tartozott. Aleksandra Krunić első ellenfele a montenegrói Danka Kovinić, míg Babos Tímea az ausztrál veterán Sam Stosurral mérkőzik.

A női torna az utolsó pillanatban egy nagy névvel lett szegényebb. Az ötszörös GS-bajnok orosz Marija Sarapova ugyanis még nem épült fel a lábsérülésből, amely miatt a wimbledoni elődöntő óta, tehát már csaknem két hónapja, nem játszott egyetlen meccset sem. Sarapovát a táblán alig ismert honfitársnője, Darija Kaszatkina váltja.

US Open, 1. forduló, férfiak: Dimitrov–Ebden 6:4, 6:2, 6:4, Kukuskin–Lu 6:3, 6:3, 3:0 – feladás, Goffin–Bolelli 6:4, 6:1, 6:2, Ilhan–Štepanek 6:0, 2:6, 6:4, 3:2 – feladás, nők: Cibulková–Ivanović 6:3, 3:6, 6:3, Jovanovski–Arruabarrena 6:2, 6:2, A. Radwanska–Siniaková 6:2, 6:3, Duque–Kenin 6:3, 6:1, Pegula–Van Uytvanck 7:5, 6:3, Kontaveit–Dellacqua 7:5, 6:2, Makarova–Pereira 6:3, 6:3, Davis–Watson 7:6, 7:6.