2024. május 9., csütörtök

Brüsszelben megegyeztek a telekommunikációról

Nehéz tárgyalásba kezdett Belgrád és Pristina – Szerbiának saját telekommunikációs vállalata lehet Koszovóban

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd tegnapi fordulóján Isa Mustafa koszovói és Aleksandar Vučić szerb kormányfő megegyezett a telekommunikációs kérdéskörről. A telekommunikációs megegyezés szerint Szerbia saját telekommunikációs vállalatot üzemeltethet Koszovóban. Dragan Vladisavljević ezredes, a szerbiai tárgyalócsoport egyik tagja szerint a megegyezés előrelépést jelent Szerbia számára.

– A koszovói szerbek mindent ugyanúgy használhatnak majd, mint idáig is – nyilatkozta Vladisavljević, aki szerint Pristina követelésére csak Ausztria fog hívószámot kérni a nemzetközi szervezetektől, de ez a hívások számlázását nem változtatja majd meg.

Az ezredes beszámolója szerint a tárgyalások igen nehezek, nem biztosak a megbeszéltekben, de jó úton haladnak.

A tegnapi brüsszeli tárgyaláson a telekkommunikációs kérdésen felül a koszovói szerb községek közösségének megalapítása, energetikai kérdések és a Kosovska Mitrovica-i hídon történő szabad közlekedés is napirenden volt. Az elemzők szerint a koszovói községek közösségének megalapítása és az energetika kérdése a legnehezebb tárgyalópont, Pristina a korábbi sajtónyilatkozatok szerint nem hajlandó ugyanis végrehajtói hatalmat adni a szerb községeket összetömörítő intézménynek, Belgrád pedig nem hajlandó teljes egészében átengedni Pristinának a Gazivode vízi erőművet és az ahhoz tartozó infrastruktúrát. Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter korábban ki is jelentette, hogy nem fogják megengedni Szerbiának a koszovói Szerb Köztársaság megalapítását. A koszovói külügyminiszter kijelentésével kapcsolatban Ljubomir Marić, a koszovói szerb községek megalapításával foglalkozó munkacsoport koordinátora kijelentette, hogy Brüsszel és Washington is figyelmeztette őket, hogy pristinai részről napi politikai célokból provokációk érhetik őket.

Pristinának és Belgrádnak is nagyon fontos azonban, hogy sikeresen megegyezzen a négy kérdéskörről, Koszovónak és Szerbiának is ettől függ ugyanis az EU-s integrációja. Amennyiben végleges megegyezés születik Pristina és Belgrád között, akkor az év végéig Brüsszel minden bizonnyal megnyitja a szerbiai csatlakozási tárgyalások első fejezeteit.

A Belgrád–Pristina-párbeszédet eddig leginkább az lassította le, hogy Pristina valamiféleképp mindig megpróbálta becsempészni a „koszovói államiságot” a megegyezésekbe. Az ezzel kapcsolatos állandó pristinai kísérletek, valamint amiatt, hogy Pristina folyton megpróbálja újratárgyaltatni a megállapodásba foglaltakat, Federica Mogherini arra figyelmeztette Pristinát, hogy nyilvánosan bejelenti: a koszovói fél szabotálja a brüsszeli párbeszéd fordulóit, és Pristina miatt rekedtek meg a tárgyalások.

A brüsszeli párbeszéd tegnapi fordulója előtt Aleksandar Vučić szerb kormányfő a bécsi Der Standardnak adott interjújában kifejtette, hogy minden bizonnyal sikeres lesz a brüsszeli párbeszéd szóban levő fordulója. Azzal kapcsolatban, hogy a koszovói szerb községek közössége kap-e végrehajtói hatalmat, a szerb kormányfő azt mondta, hogy Belgrádnak és Pristinának is kompromisszumkésznek kell lennie, vagyis engedményeket kell adnia. Véleménye szerint az egész régióban nagyobb lesz a stabilitás, amennyiben sikerül mind a négy kérdéssel kapcsolatban megegyezni Pristinával.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közreműködésével a koszovói és szerb kormányfő délelőtt 11-kor kezdte meg a tárgyalást. Lapzártakor a tárgyalás még zajlott.