2024. május 7., kedd

A segítségnyújtás nem politikai kérdés

A szerb és a vajdasági kormány delegációjának látogatása Magyarkanizsán

Tegnap Bojan Pajtić vajdasági kormányfő és Kori Udovički szerb kormányalelnök, államigazgatási és önkormányzati miniszter is látogatást tett Magyarkanizsán a menekülthelyzet miatt. A tartományi kormányfőt kísérő delegáció tagjai között szerepeltek Miroslav Vasin és Nyilas Mihály tartományi kormányalelnökök, valamint Branislav Bugarski önkormányzati és régiók közti együttműködési titkár. A látogatás célja a magyarkanizsai menekültek számára kialakított pihenőhely megtekintése volt, valamint megerősítették ígéretüket arról a 13,5 millió dináros támogatásról, amelyről Nyilas Mihály, a nemrégiben megalakult tartományi menekültügyi tanács elnöke beszámolt pénteki kanizsai látogatásán.

– Azt hiszem, a tartomány hatékonyan és gyorsan segített a magyarkanizsai önkormányzatnak, és tenni fogja ezt Szabadka esetében is, amennyiben megkapjuk, pontosan melyek azok az igények, amelyeket szükséges kielégíteni ott Szabadkán – mondta tegnap Nyilas. – Természetesen nekünk mindkét esetben a legfontosabb a helyi lakosok védelme, hogy az ő életükben semmilyen változás ne történjen, a biztonságérzetük megmaradjon, ez igazán nehéz ebben a helyzetben, különösen Magyarkanizsa esetében, ahol a lakosság száma sokkal kisebb, mint Szabadkán.

Bojan Pajtić nyilatkozatában elsősorban a migránsok alapszükségleteinek kielégítését és a biztonságos utaztatásuk fontosságát emelte ki.

– Nagyon fontos, hogy segítsünk ezeknek az embereknek, ez nem politikai kérdés, s minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében. A kanizsai önkormányzatnak szánt közel 14 millió dináros támogatásból lehetőségük lesz a pihenőhelyen biztosítani az alapvető higiéniai, egészségügyi feltételeket az infrastruktúra fejlesztésével – mondta. Hozzátette, hogy ennek a kérdésnek a megoldása nem a tartomány és nem is a köztársaság feladata, a migránsok nem itt szeretnének letelepedni, hanem Nyugat-Európában, ehhez pedig igyekeznek biztonságos utazási feltételeket nyújtani a számukra.

Lackó Róbert az önkormányzat képviseletében köszöntet mondott a tartományi támogatásért:

– Hálásak vagyunk a tartományi kormány segítségéért, amennyiben ez a pénzösszeg megérkezik, mondhatjuk, hogy ez lesz az első komolyabb anyagi segítség, amelyet az önkormányzat kap, és végre fedezni tudja az eddigi kiadásait is – mondta. A község menekültügyi felelőse hozzátette: reméli, ezt az összeget további támogatások is kísérik, hiszen a tábor üzemeltetése jelentős költségeket igényel.

A tartományi delegációt követően a délután folyamán a szerb kormány képviselői is megérkeztek. Megtekintették a menekülteket befogadó pihenőhelyet, majd ezt követően a városházán a polgármester fogadta őket, ahol az Észak-bánáti körzet tanácsának ülésén vettek részt. Kori Udovički a menekültek problémáját illetően elmondta, az ő minisztériumuk feladata csupán a rendszer követése és a hibák kiküszöbölése.

– Az én minisztériumom feladata, hogy a rendszert figyelje, a menekültkérdést Vulin miniszter úr ismeri közelebbről. Mi azt figyeljük, hogyan működik együtt az önkormányzat és a köztársasági szervek. Szerencsére semmilyen nagyobb panasz nem volt. A legfontosabb feladat, hogy az előrehaladáson dolgozzunk, országos és önkormányzati szinten is. Fontosnak tartom azt is, hogy racionálisan és takarékosan osszuk be a pénzt – mondta a miniszter asszony, aki hozzátette, hogy az állam sem tud minden problémára megoldást kínálni, mint fogalmazott, nekik is megvannak a korlátaik.