2024. május 6., hétfő

„Megszállás” a Keletinél

A Keleti pályaudvar előtt várakozó bevándorlók tiltakozásul a fejük fölé emelik egyik társukat  (MTI)

A Keleti pályaudvar előtt várakozó bevándorlók tiltakozásul a fejük fölé emelik egyik társukat (MTI)

A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy 300 fős csoportja szerdán délben a budapesti Keleti pályaudvarnál. Az indulatokat az váltotta ki, hogy a Készenléti Rendőrség egy csoportja elkezdte felszámolni a Baross térnél lévő sátrakat és matracokat, amelyekben, illetve amelyeken a bevándorlók (mintegy kétezren) napok óta alszanak. A pályaudvar főbejárata előtt összegyűlt tömeg változatlanul az elmúlt napokban ismert mondatokat skandálta, például azt, hogy „Szabadok akarunk lenni”. Atrocitás nem történt, a migránsok rövid idő után elcsendesedtek, de a helyzet képlékeny, egyik pillanatról a másikra változhat.

A Keleti előtti téren kívül a szomszédos Bethlen Gábor utca is megtelt migránsokkal. Több százan továbbra is „Germany, Germany” és „lets go Germany”-t skandálva követelik, hogy engedjék őket felszállni a Németországba tartó vonatokra. A Keleti továbbra is le van zárva a migránsok előtt, a többi utas azonban akadálytalanul eljuthat a csarnokig, és a vonatok is menetrend szerint közlekednek.

A Migration Aid tegnap este figyelemfelhívó tiltakozást tartott a Nyugatinál. A szervezet – amely három hónapja több száz önkéntessel végzi humanitárius munkáját – közölte, továbbra is „segítik a hatóságok munkáját, de nem végrehajtók, és nem lesznek partnerek annak a bizalomnak a leépítésében, amely az egyetlen záloga annak, hogy ezzel a jelentős embertömeggel együtt lehessen működni.”