2024. május 20., hétfő

Múlt és jelen fotós szemmel

Molnár Edvárd, lapunk foróriportere az MTI-ben megjelent fotói előtt (Cseke Csilla felvétele)

Molnár Edvárd, lapunk foróriportere az MTI-ben megjelent fotói előtt (Cseke Csilla felvétele)

A szabadkai városháza alatti Artporta Galleryben kedden nyílt meg a Magyar Távirati Iroda (MTI) Magyar szemmel a Kárpát-medencében című fotókiállítása, amely egyebek között a határon túli magyar közösség ünnepeit és hétköznapjait mutatja be. Az egybegyűlteket Maglai Jenő, Szabadka polgármestere köszöntötte, és mint mondta, a fénykép dokumentumjellegének lehetőségén túl az alkotók keze nyomát is megcsodálhatjuk e fotótárlaton:

– Külön öröm számunkra, hogy a kiállítás a határon túli magyar közösség életét, hagyományait, környezetét is bemutatja, szemünket újra felnyitva egy-egy térség ezeregy szépségére – hallottuk a polgármestertől.

A továbbiakban a kiállítást Gazsó L. Ferenc, a Magyar Távirati Iroda igazgatója ajánlotta a nézők figyelmébe:

– Az MTI, mint minden hírügynökség a világban sorozatgyártó, ötezer és nyolcezer közé tehető a fotók száma, amelyek havonta kiáramlanak tőlünk a világba, Magyarországról, a Kárpát-medencéről elsősorban. A kiállításon bemutatott valamennyi kép idén készült, és a válogatás igényessége Cseke Csillát, a kiállítás kurátorát dicséri – mondta Gazsó L. Ferenc, majd bemutatta a kiállításon szereplő fotósokat, külön kiemelve lapunk fotósát, Molnár Edvárdot, valamint Balázs Attila nyíregyházi fotóst.

Mint az hallhattuk a megnyitón, a kiállítás Kolozsvárról érkezett, következő állomása pedig Felvidék, Fülek vára. A fotókiállítás Szabadka Város, a Pannon RTV és a Magyar Távirati Iroda közös szervezésében jött létre.