2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS

Csatárposzton legalább jó lesz a magyar válogatott

Nikolić és Németh jó formában várhatja az Európa-bajnoki selejtezőket

A hetedik fordulóban sem botlott meg a Ferencváros labdarúgócsapata, és a Paks elleni 2:0-s sikerrel továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti az NB I.-es bajnokságot. Előnye már hét pont a második helyen álló Haladás előtt.

A Vas megyei együttes teljesítménye bombameglepetés, hiszen tavaly épphogy csak megmenekült a kieséstől, de a csapat Mészöly Géza irányításával nagyon tetszetős stílusban futballozik. A Videoton és a Debrecen legyőzését, illetve az MTK és az Újpest elleni döntetlent pedig nem lehet a véletlen számlájára írni.

Persze az is lehet, hogy egyszerűen megváltoztak a körülmények: Király Gábor érkezésével stabil lett hátsó alakzat, és nincs a klub környékén az olasz szerencselovag, Massimiliano Caroletti sem, aki most éppen az NB III.-as Tatabányán próbálkozik. Ki érti, hogy olaszok mit látnak a magyar futballban? Felfoghatatlan, hogy miért kell magyar harmadosztályban bohóckodnia a korábbi olasz válogatott Tommaso Rocchinak, és miért jó az a egykori Lazio-játékos és gólkirály Bruno Giordanónak, hogy a harmadosztályban edzősködhet.

A Videoton megszerezte második győzelmét a Debrecen 1:0-s legyőzésével, és az új sportigazgató, Kovács Zoltán az átigazolási szezon végén alaposan megreformálta a keretet. Két hónap elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, Kees Luijckx, Marko Pajač és Rémi Maréval nem véletlenül nem játszott Joan Carillo edzősködése idején, a három légiós ugyanis még a magyar szinthez is gyenge. A nyáron Győrből igazolt válogatott játékos, Koltai Tamás öt tétmérkőzés után távozott, és a szezont Pakson kölcsönben tölti majd. Visszatért viszont az első keretbe Szekeres Adrián, aki hat éve tagja volt az U20-as világbajnokságon bronzérmet szerzett korosztályos magyar válogatottnak. A klub két légióst is igazolt, a 18-szoros zöld-foki-szigeteki válogatott védő, Stopira 2012 óta összesen 63 bajnokit játszott a Videotonban. A másik játékos sem ismeretlen, a francia szélsőhátvéd, Loic Nego 2013 nyarán szerződött az Újpesthez, 27 bajnokin három gólig jutott, és tagja volt a lila-fehérek magyar kupát nyert csapatának.

Debrecenben még Kondás Elemér az edző, négy játékos azonban szintén átadólistára került. Kovács Ádám és Böszörményi Dániel nem nagy veszteség, de Rene Mihelič és Igor Morozov sem váltotta meg a világot.

1. Ferencváros

7

7

0

0

17:2

21

2. Haladás

7

4

2

1

6:4

14

3. MTK

7

4

1

2

11:6

13

4. Honvéd

7

3

3

1

12:9

12

5. Újpest

7

2

4

1

9:6

10

6. Puskás

7

2

3

2

6:6

9

7. Paks

7

2

2

3

8:6

8

8. Debrecen

7

2

2

2

9:11

8

9. Diósgyőr

7

2

1

4

7:15

7

10. Vasas

7

2

0

5

6:10

6

11. Videoton

7

2

0

5

5:9

6

12. Békéscsaba

7

1

0

6

5:17

3

Az NB I. újabb fordulójára a jövő hét végéig várni kell, addig még két Eb-selejtezőn vesz részt a magyar csapat. Pénteken hazai pályán Románia, három nappal később idegenben Észak-Írország lesz az ellenfél. Bernd Storck szövetségi kapitány már a kerethirdetéssel meglepetést okozott, számít ugyanis Botka Endrére, Kalmár Zsoltra és Nagy Ádámra, de utólag behívta a Haladás bal oldali védőjét, Bošnjak Predragot, illetve a DVSC középpályását, Bódi Ádámot.

Meglepetésre kimaradt két ferencvárosi játékos, Böde Dániel és Hajnal Tamás, pedig előbbi magabiztosan vezeti a góllövőlistát (hét meccsen nyolcszor volt eredményes), utóbbi pedig helyettesíthette volna az eltiltott Gera Zoltánt.

Nagy kérdés, hogy Storck milyen taktikát választ, a 4–4–2-es felállást elvethetjük, inkább szavaznánk arra, hogy 4–2–3–1-es hadrendben kezd a csapat. Vanczák Vilmos és Tőzsér Dániel nincsen játékban, az ő szerepeltetésük kockázatos lenne, a szűrő szerepkörében így Elek Ákos mellett nagy valószínűséggel újoncot avat a kapitány Nagy Ádám személyében. Sok minden a fiatal ferencvárosi mellett szól: Storck ismerheti őt az U20-as vb-ről, ráadásul Thomas Dollnál is abszolút kezdőnek számít.

Gera helyettesítését a Dzsudzsák Balázs, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő hármas megoldhatja a középpályán, elöl pedig Böde távollétében nincs más lehetőség, mint a Legiában bombaformában futballozó, zentai születésű Nemanja Nikolić. Aki, ha alaposan kifutja magát, nyugodtan leülhet a kispadra, hiszen helyére érkezhet a Sporting Kansas Cityben ugyancsak remekelő Németh Krisztián.

A csoport állása:

1. Románia

6

4

2

0

7:1

14

2. É.-Írország

6

4

1

1

8:4

13

3. Magyarország

6

3

2

1

5:3

11

4. Feröer sz.

6

2

0

4

4:8

6

5. Finnország

6

1

1

4

5:8

4

6. Görögo.

6

0

2

4

2:7

2

Kialakítani az új keretet

Régen volt már olyan, hogy Szerbia felnőtt-labdarúgóválogatottja több fordulóval a vége előtt teljesen érdektelenül várja egy Eb- vagy vb-selejtező utolsó meccseit. Sajnos, a pénteki, Örményország elleni Eb-selejtező (Újvidék, 20.45) kapcsán most ez a helyzet, mert az I csoportban a Sasok –2 ponttal mélyen az utolsó helyen állnak, és már régen elvesztették minden esélyüket a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra való kijutásra.

Nemcsak a szerbek, de nyilván az egész világ értetlenül áll a válogatott teljesítménye előtt. A szerb csapat nevekre lebontva kiváló egyénekből áll, akik meghatározó játékosok Európa legnagyobb klubjaiban, a nemzeti tizenegy viszont 2014. október 11. óta képtelen volt egyszer is győzni az Eb-selejtezőkben. A hideg zuhany mindjárt az elején történt, amikor Jerevánban úgy kellett kicsupálni a döntetlent, majd az Albánia elleni famózus összecsapás következett, amikor egy drón szállt be a Partizan stadionjába, egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót lobogtatva. Az esetből természetesen botrány lett, el is vették a szerbektől a megszakadt meccset, ráadásul a gyalázatos biztonsági intézkedések miatt meg is büntették őket három ponttal, s ekkor már tudni lehetett, hogy Portugália és Dánia ellen nem lehet kikaparni a gesztenyét.

A teljesen elsüllyedt szerb futballnak június végén érkezett a mentőöv. Új-Zélandon ugyanis az U20-as szerb válogatott nem kis szenzációt keltve megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s ettől kezdve a közvélemény csak arra vár, Radovan Ćurčić szövetségi kapitány miként építi be a lelkes fiatalokat a nemzeti mezt teljesen félvállról vevő „vérprofik” közé, mert evidens, hogy az „öregeket” már a Jóisten sem ébresztené fel a Csipkerózsika-álmukból. A kapitány vette is a lapot, de nyilatkozatai után kétséges, hogy a fiatalok a kezdőcsapatban kapnak majd helyet, hiszen akkor meg a tapasztaltabbak sértődnének meg úgy, hogy a következőkben akár bojkottálnák is a válogatottat. „Két feladat vár ránk: elsősorban javítani kell az eddigi képen, másodsorban pedig ki kell alakítani egy új keretet, amely a következő időszakra a rendelkezésünkre állna. Egyáltalán nem mindegy, hogy most Örményország, aztán Franciaország, majd Albánia és Portugália ellen mi lesz az eredmény. Ha hozzávesszük azt, hogy novemberben is lesz két ellenőrző mérkőzésünk, nekünk már az a feladatunk, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokság egy év múlva esedékes selejtezőire gondoljunk. Abban az új ciklusban kell megmutatnunk az erényeinket” – nyilatkozta Ćurčić, akivel lehet, hogy egy kicsit elszaladt a ló, mert nem vennénk mérget arra, hogy a vb-selejtezőre is marad a válogatott élén.

A játékosok persze az ilyenkor megszokott szólamokat fújják, mármint azt, hogy majd nagyon komolyan veszik az Örményország elleni meccset, és kiváló a hangulat az edzőtáborban. Véleményünk szerint nem is ez, hanem a Franciaország elleni barátságos mérkőzés lesz a fontosabb, hiszen Szerbia válogatottjának a bordeaux-i mérkőzés lesz épp a 100. nemzetközi találkozója, s ha arra gondolunk, hogy az önálló állam csapata első mérkőzésen, Csehországban 3:1-re nyert a vendéglátó ellen, nem ártana nem kikapni.

Na de ne szaladjunk a rúd elé. A szerb válogatott tegnap Újvidékre költözött, hogy kipróbálja a Karađorđe Stadion gyepét, ma este pedig visszatérnek Ópázovára, onnan utaznak majd el az újvidéki Eb-selejtezőre. Hogy a székvárosban aztán milyen kezdőcsapat fut majd ki, nos, ezt nyilván még Ćurčić sem tudja.

A csoport állása:

1. Portugália

5

4

0

1

7:4

12

2. Albánia

4

3

1

0

7:2

10

3. Dánia

5

3

1

1

8:4

10

4. Örményo.

5

0

1

4

5:9

1

5. Szerbia

5

0

1

4

3:11

2