2024. május 4., szombat

Szerződésbontást kezdeményeztek

A Telekrendezési Közvállalat felmondta az egykori topolyai Izbor Áruház körüli terület rendezése tárgyában született szerződését az építészeti munkálatokért felelős kivitelezővel
A készülő tér (Szabó Anikó felvétele)

A készülő tér (Szabó Anikó felvétele)

Előkészületi munkák, szakmai felmérések után március 16-ától megkezdődött Topolya központrendezésének újabb szakasza: az egykori Izbor Áruház körüli városközponti terület rendezése. A beruházás esetében, az építészeti munkálatok vonatkozásában, a Topolyai Telekrendezési, Útgazdálkodási, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat a munkálatok kivitelezésére a palicsi Zelena Dolina Kft.-vel szerződött. A beruházás megvalósításának kezdeti szakaszában a topolyai közvállalat igazgatója, Ivanics Zoltán lapunknak nyilatkozva kifejtette: tervezetten három hónapig zajlik majd a területen építkezés. A tervbe foglalt munkálatok azonban még jelenleg sem befejezettek, több mint egy hónappal a szerződésbe foglalt határidőt követően, azok lezárására vonatkozóan. A késedelem okairól, a topolyai szerződő fél szándékairól, célkitűzéseiről Ivanics Zoltán nyilatkozott lapunknak:

‒ Augusztus 26-ai keltezési dátummal a Zelena Dolina Kft., vagyis a szóban forgó szerződés esetében a szerződő felünk irányába eljuttattunk egy írásos, a szerződésfelbontásról szóló dokumentumot. A munkálatok kivitelezésére vonatkozóan egy hónappal az általunk kezdeményezett szerződésbontást megelőzően lejárt már a végső határidő. A hónap folyamán többszöri felszólításra ‒ hasonlóan az előző hónapok során tapasztalt gyakorlathoz ‒, a kivitelező továbbra sem mutatott hajlandóságot arra, hogy felgyorsítsa a munkát. Már a munkálatok kezdeti szakában sem jelent meg a kivitelező megfelelő munkáslétszámban a helyszínen, és az elvégzett munkák felmérését követően sajnos elmondható: a kivitelezett munkálatok minőségével sem lehetünk maradéktalanul elégedettek. A helyzet a következő: a szerződésbe foglaltak alapján végelszámolás előtt állunk a Zelena Dolina Kft.-vel. Az eddigi kivitelezővel nem áll szándékunkban folytatni a munkát. Ami előttünk áll még: közvállaltunk szakemberei a mostanáig elvégzett munkálatok esetében felmérést végeznek, a még megvalósítás előtt álló munkafolyamatokat is listázzák. A jelenlegi állapotában 70‒80 százalékban kivitelezett beruházás esetében minőségi felmérést is végeznek, amely a hibaelhárításnál is hasznosítható. A munkaleírást megadva, új, ezúttal ún. kisközbeszerzési eljárás veszi kezdetét. Az új közbeszerzési eljárás megindítása azért is szükséges, mert az első közbeszerzési eljárásra vonatkozó pályázati kiírásánál csak egyetlen kivitelező, a szóban forgó palicsi társaság jelentkezett a felhívásra. Az új közbeszerzéssel új kivitelezőt keresünk, és reményeink szerint a beruházás 2015 végéig lezárul – fogalmazott az igazgató, majd kiemelte:

‒ Elsősorban aszfaltozási munkálatok vannak még hátra. A Topiko épülete előtti térrészen három aszfaltozott parkoló vár kialakításra, egy, a Petőfi brigád utcára kivezető útszakasz kiépítése. A már lehelyezett járólapoknál aktuális még a fugázás, és azok lenyomtatása is. A felállított ún. pergóla esetében is vannak még tennivalók, többek között újra kell azt festeni – összegzett Ivanics.

A beruházás teljes értéke 16 millió dinár ‒ tudtuk meg a közvállalat megbízott igazgatójától ‒, melyet a Topolya községi költségvetési keretből finanszíroznak. A beruházás az említett 14 millió dinár értékű építészeti munkálatok mellett villamossági munkálatokat is magában foglal. Az utóbbi kivitelezését a bácskertesi Elektromontaža végezte, Ivanics Zoltán értékelése szerint határidőn belül, megfelelő minőségen. Kétmillió dinárt irányoztak elő a felújításra kerülő terület közvilágításának megreformálásához szükséges új kábelek lefektetéséhez, a meglévő világítóoszlopok felújításához és azok modern világítótestekkel való felszereléséhez. Ezek a munkálatok már befejeződtek.