2024. május 4., szombat

Véget ért a filmtábor

Harmadízben rendezett a Vöröskereszt monostorszegi ifjúsági táborban német nyelvű filmes képzést a zombori Gerhard Német Egyesület. A Duna menti svábok Baden-Württemberg tartomány kulturális alapítványa és a német külügyminisztérium által támogatott tíznapos képzésre 53 fiatal érkezett Horvátországból, Magyarországról, Romániából és Szerbiából. Németországi médiapedagógusok és színházi dramaturgok nyújtottak számukra gyakorlati tudást a filmforgatásról, kameráról, hangfölvételezésről, digitális filmvágásról. A táborlakók a megszerzett ismereteket rövidfilmek elkészítésével koronázták meg.

A Monostorszegen, Bezdánban, illetve a zombori Népszínházban forgatott alkotásokat augusztus 30-án, mielőtt szétszéledt volna a táborlakók serege, a nagyközönség előtt is levetítették. A bemutatón számos díszvendég is megjelent, hogy buzdítsa a fiatal színészeket, rendezőket, jelmeztervezőket...

Ám nem csupán tanultak és forgattak a táborban, hanem ismerkedtek a Felső-Duna mente természetvédelmi rezervátum szépségeivel, Zombor város nevezetességeivel, esténként pedig olyan rendezvényeket tartottak, amelyek segítették ismerkedésüket, alakuló barátságaik elmélyítését, a táborlakók által képviselt négy ország jelképes egymáshoz közeledését.