2024. május 5., vasárnap

Megnyílt a Swarovski új gyárcsarnoka Szabadkán

A vállalat jelenleg 380 embernek ad munkát, egy éven belül további 170 munkahelyet terveznek nyitni

Megnyitotta új szabadkai gyárcsarnokát a világ egyik vezető minőségi kristályüveg ékszereket gyártó cége, a Swarovski. A vállalat Szerbiában eddig 22 millió eurót fektetett be, a kisbajmoki ipari zónában jelenleg 380 embert alkalmaznak, de jövő májusig további 170 foglalkoztatottat terveznek felvenni.

Dejan Jovanović, a szabadkai vállalat igazgatója az új gyárcsarnok megnyitását a teljes cégcsoport számára jelentős eseménynek nevezte. Mint mondta, néhány éve még csak ötlet szintjén létezett ez a beruházás, majd 2012-ben hoztak döntést a realizációról, ami után szerződést írtak alá a szerbiai kormánnyal, ami azt jelentette, hogy belevágnak a beruházásba.

Döntést hoztak arról is, hogy már ez a beruházás előtt megkezdik a gyártást, így 2013 decemberében vették fel az első munkásokat, és bérelt csarnokban megkezdték a munkát.

A most átadott gyárcsarnokot 2014-ben kezdték építeni, mégpedig a legminőségibb anyagokból, és külön figyelmet fordítottak a részletekre, az volt ugyanis a cél, hogy minél jobb munkakörnyezetet alakítsanak ki

Jelenleg a vállalatnak 380 dolgozója van, a jövő év derekáig pedig további 170-nel tervezik növelni ezt a számot. Az igazgató szerint a vállalat számára fontos, hogy minőségi és szorgalmas dolgozói vannak itt Szabadkán.

Taro Nordheider, a Swarovski Professional vállalat végrehajtó alelnöke kiemelte, a cégcsoport 120 éves múltra tekint vissza, így szabadkai gyáruk megnyitása is a cég történelmét gazdagítja, és igen büszkék a már eddig itt elért eredményekre. Hangsúlyozta a szerb hatalom professzionális hozzáállását az együttműködéshez, amely szerinte kiváló alapot szolgáltat a jövőbeni együttműködéshez.

Az ünnepségen jelen volt Aleksandar Vučić szerb kormányfő is, aki elmondta, hogy a kormány 2,75 millió eurós beruházása ebbe a gyárcsarnokba igazából Szabadka és polgárai jövőjébe való beruházás volt. Elégedettséggel nyugtázta az alkalmazottak számát, és hozzátette, a kormány mindent megtesz a kedvező üzleti légkör kialakításáért.

A kormányfő kiemelte, hogy a Swarovski csak egy a Szabadkán működő külföldi vállalatok közül, az itt működő hét vállalat ugyanis összesen 3640 embert alkalmaz, a kormánnyal kötött megállapodások értelmében azonban ennek a számnak 5400-ra kell emelkednie.