2024. május 5., vasárnap

Kapocs Kína és Európa között

Tomislav Nikolić: Nem humanitárius segélyekre, hanem munkára van szükségünk, így segíthet igazán Kína – Az év végére véglegesíthetik a Belgrád–Budapest-vasútvonal finanszírozási terveit

Szerbia projektumokkal fog előrukkolni a Kína és tizenhat közép-kelet-európai állam soron következő csúcstalálkozóján Pekingben, mert a Kína által előirányzott tízmilliárd dolláros pénzügyi keret tíz százalékára sem érkeznek projektumok – jelentette ki kínai látogatása során Tomislav Nikolić államfő. A Xinhua hírügynökségnek adott interjújában az államelnök azt mondta, hogy a Belgrád–Budapest-vasútvonal tervén és egy lengyel projektumon kívül egyetlen másik elképzelés sem létezik, ezért a következő találkozón arról is érdemes lenne szót ejteni szerinte, hogy ha már egy állam szavatol bizonyos pénzt beruházásokra, akkor jó lenne időben elegendő projektumot is készíteni. Az lenne a normális, mondta, ha minden ország számos projektumot elkészítene, és futna a befektetők után, hogy pénzt szerezzen azok megvalósításához.

„NEM DÉLBEN KEL FEL A NAP

Nikolić kifejtette, hogy Kína most egy olyan periódusban van, amikor szembetalálja magát az európai életszemlélettel és gazdaságszemlélettel, s számtalan esetben bizonyosodik be, hogy a kínai látásmód a helyesebb. A nap akkor indul, amikor az éj véget ér, s nem délben, ahogyan Európa gondolja, fogalmazott. Szerbia és Kína már számos közösen elvégzett infrastrukturális projektumban vett részt, emlékeztetett, majd hozzátette, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő új selyemúttal kapcsolatos ötletének egyik eredménye lett a Belgrád–Budapest közötti vasútvonal felújítása is, mellyel kapcsolatban várhatóan minden részletet tisztáznak az év végéig. Még mindig tartanak az arról szóló tárgyalások, milyen finanszírozási modell mellett vehetne részt Szerbia ebben a beruházásban, minderről Nikolić is tárgyalt, amikor kínai kollégájával folytatott megbeszélést.

Nem a vasútvonal azonban az egyetlen olyan hazai projektum, melynek megvalósításában kínai cégek is érdekeltek jelenleg. Folynak a tárgyalások szerbiai autóutak kiépítéséről, továbbá Kínában most fognak létrehozni egy olyan pénzügyi alapot, mely részt vehetne a Morava medrének tisztításában, ami megelőzhetné az árvizeket.

– Nem szeretném azonban, ha a különféle infrastrukturális projektumok befejezését követően Kína elhagyná az országot. Azt szeretném, ha gyárakat létesítenénk, amelyek örökre összekapcsolnák a két országot egymással. Ki mennyit fektetett be, akkora profitra számíthat – ez lenne a szabály. Az együttműködésnek voltaképpen ez lenne a legmegfelelőbb formája – állapította meg Nikolić.

KÖZÖSEN ELŐÁLLÍTOTT TERMÉKEK KELLENEK

A szerb elnök szerint országunk Kína támasza, közvetítője lehetne Európában. Kínának csak egy kis megerőltetésébe kerülne, hogy eltörölje a munkanélküliséget Szerbiában.

– Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, de eleget tesz a feltételeknek, és egy nap taggá válik. Szabad és vámmentes kereskedelmi szerződéseink vannak szinte az egész világgal. Nagyobb infrastrukturális projektumokkal Szerbia hamarosan az építkezés országává válhatna, melyben nagy szerepet töltenének be kínai vállalatok. Gyárakat hozhatnánk létre, melyekben szerb–kínai árucikkeket állítanánk elő. Ezeknek nem kellene Európa piacáig több ezer kilométeres utat megtenniük, hiszen eleve Európában állítanák elő őket – magyarázta.

Mint pontosította, a kínai korporációknak nem csupán az infrastrukturális projektumok lehetnek vonzóak Szerbiában, nem kizárólag hidakra, utakra és vasúti hálózatokra hagyatkozhatnak. A közös termékek előállítása óriási lehetőség. Hozzátette, hogy már most is készülőfélben van egy beruházás, melynek megvalósulása esetén a kínai piacra állítanának elő élelmiszer-ipari termékeket Szerbiában.

– A kínai államelnök megértette mi az, amit mi szeretnénk. Úgy tudna nekünk Kína a legtöbbet segíteni, ha elkezdhetnénk dolgozni. Nem pénzre és humanitárius segélyekre van szükségünk, még ha hálásak is vagyunk a tavalyi árvíz után kapott támogatásért. Nekünk az kell, hogy reggelente munkába indulhassunk, ahogyan azt a kínaiak is teszik – fogalmazott Tomislav Nikolić.

HÓDÍTÓK CÉLKERESZTJÉBEN

Kína a munkának köszönheti sikereit, növekvő világhatalomnak számít, ugyanakkor számos országot tartanak sokan világhatalomnak, miközben egyre szembeötlőbb, hogy erejük csökkenőben van, jelentette ki a szerb elnök. Kína és Szerbia szerinte abban hasonlítanak egymásra, hogy sohasem hódítottak, hanem a hódítók célpontjai voltak, háborúkban pedig mindig felismerték, melyik a helyes oldal.

Nikolić részt vett a pekingi katonai felvonuláson is, melyet a fasizmus felett aratott győzelem hetvenedik évfordulója alkalmából rendeztek, s elmondta, bármelyik ország katonai parádéján szívesen megjelenne, ha a cél egy olyan üzenet megfogalmazása lenne, mely szerint háborúkra többé nincs szükség. Az ilyen parádékon a győztes és vesztes félnek is jelen kell lennie, mondta, a mai generációknak sem Németországban, sem Japánban ugyanis már nincsen felelősségük amiatt, ami hetven évvel ezelőtt történt.