2024. május 18., szombat

Megkezdődött a Kanizsai Írótábor

Bányai János

Bányai János

63. alkalommal nyitotta meg kapuit a Kanizsai Írótábor csütörtökön délután. A szokásokhoz híven a szervezőbizottság tagjai és a meghívott vendégek először az Írótábor alapítóinak a Népkertben található emlékművét, majd a városháza előtti kisparkban Koncz István – Dobó Tihamér szoborkettősét koszorúzták meg.

Bányai János, a szervezőbizottság elnöke ezúttal is alkalmi beszéddel köszöntötte az írótábor résztvevőit:

Az írótábor résztvevői (Molnár Edvárd felvétele)

Az írótábor résztvevői (Molnár Edvárd felvétele)

– A Kanizsai Írótábor a kezdetek óta azt célozza meg, hogy milyen úton juthat el az irodalom a közösséghez, ahhoz a közösséghez, amelyből kinőtt, és az írott szó befogadására kész. A Kanizsai Írótábor a kezdetek óta azt bizonyítja, hogy ebben a közösségben készség van az írott szó befogadására még akkor is, ha ez nem mindig, és nem minden alkalommal látszik meg. Ha nem volna meg ez a készség, akkor nem alakulhatott volna ki az írótábor hagyománya. Az a hagyomány, amely találkozásokat, beszélgetéseket tartalmaz. Az írók bemutatásával teremt alkalmat. Alkalmat arra, hogy az írott szó visszhangra találjon. Visszhangra talál, és ezáltal az irodalmi kultúra részévé válik, ahogyan a Kanizsai Írótábor a vajdasági magyar irodalmi kultúra egyik kitüntetett rendezvényeként beépül az irodalom életébe – mondta Bányai, majd a tábor hagyományteremtéséről beszélt.

– A Kanizsai Írótábor hagyományt teremtett, a hagyomány pedig értékrendet is jelent. Akik itt megjelennek, írók, költők, művészek, illusztrátorok értéket hoznak magukkal, az írott szó, a színek meg formák értékét.

A megnyitót követően a nemrégiben elhunyt Kapitány László könyvborítóiból készült kiállítás nyílt a Dobó Tihamér Képtárban. Megnyitóbeszédében a Forum Könyvkiadó igazgatója, ifj. Virág Gábor is kiemelte, amikor a kiállítás terve megszületett, még nem sejtették, hogy a tárlat egyben megemlékezés, a megnyitóbeszéd pedig egyben nekrológ is lesz.

A kiállítást követően az Art Caféban gyűltek össze a vendégek, ahol Patócs László Maurits Ferenc költő, festő, könyvtervezővel és Lackó Lénárd szintén könyvtervezővel beszélgetett.

Az est folyamán pedig a vajdasági kiadók mutatkoztak be az idén új kötetes szerzőket és műveiket bemutatva.

Ma délelőtt az Írótábor hagyományaihoz híven rendhagyó irodalomórákat tartanak a községbeli általános iskolában, 15 órától pedig Hol tartasz? Hol tartunk? címmel kötetbemutatón vehetnek részt az érdeklődők. Az idei Szemtől szembe – író-olvasó találkozót a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont épülete előtt tartják meg 16.30-kor. Az Írótábor díszvendége Darvasi László, József Attila-díjas költő, író, többek között a Trapiti-regények és a Virágzabálók szerzője, akivel pénteken 18 órai kezdettel hallhatnak beszélgetést a résztvevők. 19.30-kor irodalmi-közéleti tanácskozást tartanak a Tisza-parton a Békavárban, ahol az írótábor vendégei a Hol tartasz? Hol tartunk? kérdésre adnak válaszokat. Szombaton kötetlen beszélgetéssel zárul a rendezvény.

Nyitókép: Az írótábor résztvevői (Molnár Edvárd felvétele)