2024. május 4., szombat

Leviatán harca Egyiptommal

Az európai és az ázsiai energiapiacra is hatással lesznek a közel-keleti kiaknázatlan gázmezők

Évtizedekig biztosíthatja Egyiptom gázellátását az a nemrég felfedezett lelőhely, amely szakértők szerint 850 milliárd köbméter gázt rejthet magában. Ez a mennyiség Szerbia számára 425 évre elegendő lenne, mivel az országnak évente 2 milliárd köbméter földgázra van szüksége.

AZ EGYIPTOMI GÁZ EREJE

Az olasz Eni energiaipari konszern vasárnap jelentette be, hogy gigantikus méretű földgázmezőre bukkant a Földközi-tengeren, Egyiptom partjainál. A terület 200 kilométerre található az észak-afrikai ország partjaitól, körülbelül száz négyzetkilométer kiterjedésű, és 1450 méter mélyen fekszik a föld felszíne alatt. Becslések szerint 850–1000 milliárd köbméter gáz termelhető ki, amely 5,5 milliárd hordónyi olajjal egyenértékű. Az Eni közleménye szerint a földgázmező a legnagyobb, amit valaha a Földközi-tengeren találtak.

Az olasz állami energiaipari konszern az idén márciusban írt alá szándéknyilatkozatot az egyiptomi olajipari minisztériummal kutatási-feltárási munkákról a Sínai-félszigeten, a Szuezi-öbölben, a Nílus-deltában és a földközi-tengeri part menti vizeken. Az Eni 1954 óta van jelen Egyiptomban, leányvállalata a legnagyobb egyiptomi szénhidrogén-termelő, az IEOC révén. A cég napi 200 ezer hordó olaj egyenértékben hoz felszínre különféle szénhidrogén-energiahordozókat.

A Financial Times brit, gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó napilap elemzése szerint a felfedezett gázlelőhely hatalmas lökést adhat az egyiptomi gazdaságnak. Mohamed Abu Basa egyiptomi közgazdász a lapnak azt nyilatkozta, a feltárásnak köszönhetően az egyiptomi háztartások ezentúl olcsóbban és több forrásból juthatnak gázhoz, ráadásul az arab állam exportálhat is bizonyos mennyiséget. A szakértő szerint a felfedezett mennyiség akkora, mint Egyiptom jelenlegi gáztartalékának 45 százaléka. Az Eni vezérigazgatója, Claudio Descalzi úgy véli, Egyiptom legalább tíz évig nem szorul gázimportra, és a bejelentett 850–1000 milliárd köbméteren felül akár még több gázt rejthet a mező. A kitermelésről még az idén megállapodás születhet, a fúrást pedig már jövőre megkezdhetik a szakemberek. A Financial Times szerint az orosz gázimporttól függő Európa számára is alternatív energiaforrást biztosíthat a jövőben az egyiptomi gáz.

AZ IZRAELI VETÉLYTÁRS

Mint a brit lap írja, ilyen nagyméretű olaj- és gázmezőket ritkán tárnak fel manapság, az energiaipari vállalatoknak ugyanis sokba kerül az effajta új technológia, amely a nehezen megközelíthető területek mélytengeri fúrásához szükséges. Az amerikai IHS kutatóintézet kimutatása szerint az elmúlt két évtizedben sosem fedeztek fel olyan kevés új olaj- és gázlelőhelyet, mint tavaly. A BBC emlékeztet arra, hogy 2009-ben és 2010-ben Izrael partjainál két gázmezőt is feltártak.

Az izraeli–ciprusi, Leviatán névre keresztelt gázmező földgázának legnagyobb része ázsiai és európai piacokra tervezett szállítani, mert mindkét országnak szüksége van stabil, hosszú távú bevételre. Ciprus inkább az EU felé, Izrael pedig Ázsiába és szomszédainak szállítana. Az egyiptomi lelőhely azonban keresztbe tehet a két állam terveinek.

Kézenfekvő ötlet, hogy Izrael és Ciprus társuljon, bár exportpolitikai elképzeléseik különböznek. Ciprus elsősorban az Európai Unió piacára szánja a földgázát, ahol az ázsiainál alacsonyabbak az árak, Izrael pedig biztonsági okokból saját exportbázist szeretne létesíteni. A jelenlegi becslések szerint a Leviatán, a Tamar és egy harmadik, még fel nem mért mélyvízi lelőhellyel együtt az izraeli gázigények 35–40 évre biztosítottak úgy, hogy emellett jelentősebb mennyiségű exportra is jutna. Izrael a közeljövőben az ázsiai piacra koncentrálna, később pedig akár Palesztina és Jordánia ellátásába is beszállna.

Egyiptomtól Izrael felé már húzódik egy gázvezeték, ennek kétirányúsítása legfeljebb 150 millió dollárba kerülne. Egy Törökország felé vezető cső építésének kérdése ennél jóval bonyolultabb, mert át kellene haladnia a libanoni és a ciprusi, kizárólagos kereskedelmi zónákon is, viszont az engedélyek megszerzése különösen nehézkes lenne. Nem tudni, hogyan alakul az közel-keleti energiapiac, de annyi bizonyos, hogy a Leviatán gázmező 622 milliárd köbméterre becsült földgázkészletét nem hagyják kihasználatlanul.