2024. május 2., csütörtök

Megváltozik a migránsok útvonala

Ha Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala – nyilatkozta pénteken Mitar Đurašković a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője. Mint ismeretes, Magyarország Országgyűlése megszavazta a kormány menekültügyi törvénycsomagjának egy részét, eszerint kihirdethetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amely magában foglalja az ország határainak védelméhez szükséges intézkedések körének bővítését. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig csütörtökön telefonon keresztül tájékoztatta Aleksandar Vučič szerb kormányfőt, hogy a magyar rendőrség mellett a honvédség is határőrizeti feladatokat kaphat a jövőben a migrációs válság kezelése érdekében.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Đurašković szerint amennyiben a migránsok már nem tudnak Magyarországon áthaladni, akkor Isztambulból Bulgáriába próbálnának átjutni, Görögországból pedig Albánia felé indulnának. Mint megjegyezte, a szerb határrendészet továbbra is együtt fog működni a magyar, az osztrák, a német és a macedón kollégákkal.

– Részt veszünk az Európai Határőrizeti Ügynökség, vagyis a FRONTEX műveleteiben, együttműködünk az Európai Unióval, és megteszünk mindent, amit ilyen helyzetben meg kell tenni, de nemcsak biztonsági, hanem humanitárius és egészségügyi szempontból is – mondta az osztályvezető.

Beszámolója szerint az idén 587 bűnvádi feljelentést tettek a határ törvénytelen átlépése és embercsempészet miatt. Mint megjegyezte, a feljelentések több mint 800 gyanúsítottra vonatkoznak, és több mint 5 ezer migránst érintenek. Embercsempészetért a szerb igazságszolgáltatás hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki, minősített esetben viszont – például amikor a migránsok élete is veszélybe kerülhet – akár tíz évig terjedő börtönbüntetés is kiróható.