2024. augusztus 23., péntek

Kevesebb cukorrépa – édesebb gyökér

Rövidebb kampányra van kilátás a zentai cukorgyárban – Mintegy 80 000 tonna cukorra számítanak

A zentai cukorgyárban a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem kezdték meg augusztus végén a cukorrépa feldolgozását, a kampány csak a napokban indul. Az okokról és a várható eredményekről Deák Teodórától, a cukorgyár igazgatójától kértünk tájékoztatót:

– Tavaly a csapadékos időjárásnak köszönhetően több mint egymillió tonna répa termett a cukorgyár nyersanyagellátó körzetében, az idén a szárazság és a kisebb vetésterület miatt csak valamivel több, mint félmillió tonna répára számítunk. A répa felvásárlási árának csökkenése miatt a termelési kedv némileg lanyhult a Tisza-vidéken, a szerződött partnereink 100 500 hektáron termesztettek cukorrépát. Országosan több mint egyharmadával, 37 százalékkal csökkent a cukorrépával bevetett terület nagysága.

A száraz, meleg időjárás a termésmennyiségre negatívan hatott ugyan, de a gyökerek cukorfoka 16 százalék körül mozog, sőt egyes parcellákon eléri a 18 százalékot is. Tavaly az átlagtermés hektáronként 12 tonna volt, az idén tíz alatt marad, bár a répa még nem fejezte be a vegetációs ciklusát, az augusztus közepén esett eső hatására tovább fejlődik, az időjárás is meleg maradt, ezért is döntöttünk a későbbi kampánykezdés mellett. A termelők legtöbbje még várni szeretne a répaszedéssel a nagyobb termés reményében. A várható hozamok ismeretében legtöbb 80 000 tonna cukorra számíthatunk, e mennyiség előállítására, ha nem lesznek fennakadások a munkában, mintegy 80 napra lesz szükség. A munka három műszakban folyik, és erre az időszakra mintegy 200 idénymunkást veszünk föl. Számításaink szerint november végéig befejezhetjük az idei feldolgozóidényt – mondta az igazgatónő.

A répatermesztés iránti érdeklődés nagyjából a felvásárlási ár csökkenésének arányában esett vissza. Az idei termésért a zentai gyár 3,7 dinárt fizet kilónként, ami, a magas cukorfokot is figyelembe véve, még bizonyos haszonnal kecsegtet.