2024. augusztus 23., péntek

Végleg fölszámolják a zombori Prehranát

A fölszámolás alatt álló Prehrana kereskedelmi Rt. idén teljesítette minden kötelezettségét a tulajdonosi konzorcium tagjai iránt, akik bírósági úton követelték elmaradt fizetéseiket. Ezzel véglegesen lezárult a vállalat konszolidációs eljárása és kezdetét veszi a végső magánosítás, ami során értékesítik a Prehrana megmaradt ingatlanjait.

A Prehrana egykori igazgatósági épülete (Fekete J. József felvétele)

A Prehrana egykori igazgatósági épülete (Fekete J. József felvétele)

Az egykori mamutvállalatnak még 11 épület van tulajdonában, ezek értékét összesen közel kétmillió euróra becsülik. Eladásukat várhatóan napokon belül meghirdetik, a befolyó összeget egy külön számlára irányítják, majd szétosztják a részvényesek között, a birtokolt részvények arányában. Egy értékpapír után a számítások szerint legkevesebb 800 dinár jár majd. A Prehrana többségi tulajdonosa (66,5 %) az állam, míg a részvények fönnmaradó 33,5 százaléka az egykori alkalmazottak kezében van.

Az árverést részben bonyolítja, hogy a Prehrana legértékesebb ingatlanját, a több mint 250 esztendős Grassalkovich-palotát a vállalat akkori igazgatója állítólagos külső nyomásra 2002-ben Szerbiának ajándékozta, az állam pedig Zomborra ruházta a tulajdonjogát. Az ajándékozás egyébként törvénysértő volt, mert három nappal a cég privatizálása előtt történt, noha a magánosítási törvény előírja, hogy az eljárás kezdete előtti 15 napon belül már nem szabad változtatni a privatizációs prospektuson. Bíróságra is került az ügy, végül az ingatlan maradt a város tulajdonában, ám az ajándékozási okmányban szerepel egy olyan kikötés, hogy egyes irodák a Prehrana kezelésében és használatában maradnak. Ezekbe az irodákba viszont a minap a cég vezetése szerint kérdés és engedély nélkül beköltözött a Prostor kommunális közvállalat, amivel megszegte a város és a Prehrana közötti szerződést.