2024. augusztus 23., péntek

A hétvégén ismét tetőzött a menekülthullám

Több ezren érkeztek a hétvégén Szerbiába – Belgrádból szombaton és vasárnap mintegy 60 autóbusz érkezett Szabadkára

A hétvégén ismét tetőzött a Szerbián áthaladó menekülthullám, Belgrádból Szabadkára szombaton és vasárnap hozzávetőleg 60 autóbusz szállította a közel-keleti menekülteket. Szerbia eddig 120 000 menekültet vett nyilvántartásba.

Tegnap délután Horgoson (Fotó: Kozma Rita)

Tegnap délután Horgoson (Fotó: Kozma Rita)

Több ezer közel-keleti menekült érkezett a hétvégén Macedóniából Szerbiába, akik Preševóban megkapták a 72 órás tartózkodási engedélyt. Ezt követően a dél-szerbiai városból a szerb fővárosba utaznak, onnan pedig autóbuszokkal és vonatokkal Szabadkára. A belgrádi központi autóbusz-állomáson azt az információt kaptuk, hogy a szombati napon 38, vasárnap pedig 23 menekülteket szállító autóbusz indult Belgrádból Szabadkára. Innen Palics, Királyhalom, Horgos és Magyarkanizsa felé veszik az irányt. Tegnap délután két órakor Palicson a Palicsi Pincegazdaság gyárcsarnoka melletti, a Tőzeg erdő és a határ felé vezető úton egy mintegy ötven tagú, fiatal férfiakból és kicsi gyerekekből álló menekültcsoporttal találkoztunk, akik bőröndökkel, táskákkal haladtak a határ irányába.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő kijelentette, hogy Szerbia sohasem fog falakat emelni a menekültek megállítására.

A svájci Blikk napilapnak nyilatkozó politikus kiemelte, a menekültkérdés európai probléma, ahhoz pedig komolyan, de humánusan, szolidárisan és toleránsan kell hozzáállni.

„Mindaddig, amíg én leszek Szerbia kormányfője, a mi határainkon semmilyen szögesdrótot nem fognak látni, mert ez az, ami ellen harcoltunk” – mondta.

A Magyarország által emelt drótkerítés kapcsán Vučić elmondta, nem örül ennek.

„Sokkal több így a menekült, akik az eddigi 3 helyett 10 napig maradnak Szerbiában. Emiatt két új befogadó állomást kell létesítenünk, egyet Belgrádban, egyet pedig az ország északi részén. Közeleg a tél, a menekülteknek Szerbiában jobb infrastruktúrára van szükségük” – mondta.

Szerbia eddig 120 ezer menekültet vett nyilvántartásba, közölte Ivica Dačić külügyminiszter. A menekültek közül 108 ezren jelezték menedékkérési szándékukat, de ezt hivatalosan mindössze 500-an nyújtották be. A szerb külügyminiszter ezeket az adatokat az EU külügyminisztereivel ismertette, és szerinte ezek azt illusztrálják, hogy a menekültek nem szándékoznak Szerbiában maradni.

Dačić reményei szerint szeptember 9-én Szerbiába látogat az EU külügyminiszteri tanácsának elnöklője, luxemburgi kollégája, akivel a menekültproblémáról egyeztet majd a szerb államvezetés.

A menekültválság ellenére is stabilnak mondható a biztonsági helyzet az országban, jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter.

„A helyzet stabil, ezek az emberek békésen haladnak át országunkon, bűncselekményt pedig csak azok követnek el, akik illegális határátlépést kísérelnek meg. Ilyen jogcímen az év eleje óta 854 személyt tartóztattunk le, voltak közöttük rendőrök is. Mint mondta, a hatalom nem tolerálja a bűncselekményeket.

Szombat este Belgrádban a magyar nagykövetség előtt polgárok és a menekülteket segítő önkéntesek tiltakoztak az ország migránspolitikája miatt.

Fellázadtak a preševói taxisofőrök, miután az helyi ifjúsági iroda az UNHCR támogatásával ingyenesen szállítja a menekülteket a befogadó központig. A Tanjug tudósítása szerint a taxisok 20 euróért szállítják a menekülteket, de most „konkurenciájuk” akadt, ráadásul ingyenes. Emiatt szóváltásra került sor a taxisok és az Ifjúsági Iroda képviselői között, de rövid idő után a taxisok félrehúzódtak és lehetségessé vált az ingyenes szállítás.

Németország 75 ezer nyugat-balkáni menedékkérő kérelmét utasítja el, annak érdekében, hogy gyorsítsa azok kiutasítását az országból, akik biztonságos származási helyről érkeztek. Ezt azért teszik, hogy a német adminisztráció a szíriai és iraki menekültekre tudja átcsoportosítani erőforrásait.

A Spiegel lap szerint az év eleje óta legalább 10 ezer személyt utasították ki Németországból, akiknek többsége Szerbiából és Macedóniából érkezett. Mannfred Schmidt, a Szövetségi Menekültügyi Ügynökség igazgatója elmondta, a német állami szervek az év végéig legalább 75 000 menedékkérelmet bírálnak majd el és többségében utasítanak majd el, azokat ugyanis nyugat-balkáni migránsok nyújtották be.

Várhatóan ma olyan intézkedéseket fogad el a német vezetés, amelyek szigorítják a menedékkérelmi előírásokat. Az újítások között lesz többek között az is, hogy a biztonságos országok listáját tovább bővítik Albániával, Koszovóval és Montenegróval, miután nemrégiben Szerbia, Macedónia és Bosznia-Hercegovina már rákerült erre a listára.