2024. augusztus 23., péntek

Patakokban folyt a paradicsomlé

Lukácsfalván megtartották a XI. Paradicsomnapokat, amely egyben falunapi ünnepség is volt

 – A rendezvény célja a kertészmesterség és a zöldségtermékek népszerűsítése, különösen a paradicsomfajták ízének a megőrzése. Azt reméljük, hogy Lukácsfalva még sokáig a kertészek találkozóhelye lesz, és évente visszatérnek a kedves versenyzők és paradicsomkedvelők hozzánk – hangoztatta a megnyitón Balanyi Sándor, a Fehér Tó Egyesület elnöke, aki egyben fő szervező volt.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A paradicsomnapokra eljött a magyarországi Berekfürdő testvértelepülés küldöttsége is. Molnár János, Berekfürdő polgármestere kifejtette, hogy most járt először a Délvidéken, s hogy az intenzívebb kapcsolatok kiépítése a határon túli magyar településekkel a 2004-es népszavazás után indult meg: „Minden rosszban van valami jó. A népszavazás gyalázatos eredménye kapcsán döntöttünk úgy, hogy minden határon túli magyarlakta vidéken egy településsel szoros kapcsolatot alakítunk ki, Egymással – egymásért mottóval.”

Berekfürdő 700 eurós adományt is hozott Lukácsfalvának, a pénzt egy jótékonysági bál bevételéből gyűjtötték össze.

A Paradicsomnapokon három kategóriában osztottak ki díjakat. A legnagyobb paradicsomért járó díjat Balanyi Dunja nyerte el 600 grammos paradicsomával, második Magda Julijan, harmadik Tűri Snežana volt. A főtt paradicsomokat is osztályozták, az első helyezett a berekfürdői Farkas Sándorné lett, második Grujin Manjana, harmadik pedig Vijatov Snežana lett. A friss paradicsomoknál Magda Julijan nyert, második Molnár Tibor, harmadik Damnjanović Marika.