2024. augusztus 23., péntek

Az oktatás világossága

Kárpát-medencei református tanévnyitó Bácskossuthfalván
A tanévnyitó ünnepi istentisztelet (Herceg Elizabetta felvétele)

A tanévnyitó ünnepi istentisztelet (Herceg Elizabetta felvétele)

Szombaton a bácskossuthfalvi református templomban megtartották a Kárpát-medencei református oktatási intézmények ünnepélyes tanévnyitóját. A rendezvényen jelen voltak a kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, horvátországi és délvidéki református oktatási intézmények, egyházak küldöttségei, és a diákok zászlós bevonulásával kezdődött az ünnepi istentisztelet, melyen Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke hirdetett igét Máté evangéliuma (19,14) alapján: „Jézus pedig monda: Hagyjatok békét e kis gyermekeknek, és ne tiltsátok meg nekik, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyeknek országa.” Igehirdetésében a magyar nyelvű oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy a református keresztyén egyház összefonódott a magyar kultúrával, és, hogy az egyházat és oktatást nem szabad szétválasztani. Az anyanyelv használatára biztosíték az egyház – hangsúlyozta a püspök.

A házigazdák nevében Móricz Árpád helybeli református lelkész köszöntötte a vendégeket, elmondta, a délvidéken 12–13 000 református él, és Bácskossuthfalván működik az egyedüli, államilag is elismert Napsugár Református Óvoda, emellett még létezik a pacséri Csemete Játszóház, valamint Maradékon, Torontálvásárhelyen és Hertelendyfalván is van óvodás korú gyerekekkel foglalkozó intézmény.

Az ünnepségen Ábrám Tibor, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi alelnöke, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka tartott ünnepi tanévnyitó beszédet. Felszólalásában a Kárpát-medencei magyar református intézményrendszer kialakításáról szólt, kiemelve a küldetéstudat fontosságát. Megköszönte a szülőknek a bizalmat a református oktatási intézmények iránt, és a pedagógusoknak, nevelőknek, hogy évről évre értékes és színvonalas oktatást biztosítanak.

Az összejövetelt köszöntötte Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke, aki iskolakezdési csomagot is hozott a rászoruló gyerekeknek, Édes Enikő, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinatának oktatási tanácsosa, Tóth László, a Kárpátaljai Református Egyház oktatási bizottságának elnöke, Bara Lajos, a Zilahy Református Wesselényi Kollégium igazgatója, és dr. Dautermann Margit főgondnok.

Az ünnepség társszervezője volt a helybeli általános iskola, mely intézmény Id. Kovács Gyula (1846–1912) helybeli kántortanító nevét viseli, és ahol közös ebéddel, barátkozással zárult a rendezvény.

A Kárpát-medence református oktatási intézményei első alkalommal öt évvel ezelőtt Miskolcon tartották közös tanévnyitójukat, majd következett Rimaszombat, Székelyudvarhely, Beregszász, tavaly pedig Kecskemét. 2015-ben arról is megemlékeznek, hogy 25 éve kezdődött meg a református nevelés-oktatási  intézmények újjászerveződése a Kárpát-medencében.