2024. augusztus 23., péntek
Illegális bevándorlás

„Nem lesz olyan egyszerű” átlépni a magyar határt

Szeptember 15-ével szigorúbb szabályok lépnek életbe – Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter

Szeptember 15-ével a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályok lépnek életbe, „nem lesz olyan egyszerű” átlépni a magyar határt – jelentette ki Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője tegnap a röszkei átkelő mellett, a határzár egy szakaszán tartott sajtótájékoztatón. Tuzson elmondta, a hónap közepétől a határhoz csatlakozva gyűjtőpontokat, befogadóállomásokat alakítanak ki, ahol gyorsított eljárásban elbírálják a kérelmeket, és döntenek arról, hogy valakinek vissza kell fordulnia vagy menedékesként beléphet az Európai Unióba.

Megjegyezte: az Országgyűlés rendkívüli ülésén azonban nem minden szabályt sikerült elfogadni, mert volt „41 baloldali képviselő” – köztük Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Schiffer András –, akik nem tették lehetővé a törvénymódosítások sürgősségi tárgyalását. Pedig kifejezetten fontos lett volna a rendőrség hatáskörének erősítése vagy az, hogy a honvédség is segíthesse a határ őrizetét.

Tegnap késő délután egyébként a menedékkérők áttörték a rendőrsorfalat Röszkénél. Mintegy ezer migráns jutott ki a gyűjtőpontról, miután áttörtek a rendőri élőkordonon. Előtte a „Freedom, Freedom” jelszavat skandálták. A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot. A tömeg – amelyben nagyon sok a kisgyermekes család – elindult az M5-ös autópálya irányába.

Kora délután mintegy 200 migráns tört ki ugyanitt, de a rendőrök a vasúti sínek előtt meg tudták állítani őket. A migránsok között voltak olyan férfiak, akik a gyereküket maguk előtt tartva mentek neki a sorfalnak.

A magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetjének ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.