2024. augusztus 23., péntek

Kiska: A menekültek befogadása nem veszélyezteti Szlovákiát

Néhány ezer menekült befogadása nem tudja veszélyeztetni Szlovákia biztonságát. Meggyőződésem, hogy a lakosság egy százalékának töredék részét kitevő ember befogadása nem tudja veszélyeztetni az országunkat” – állítja Andrej Kiska szlovák elnök tegnapi nyilatkozatában, amellyel a migrációs válsággal kapcsolatos szlovákiai vitákra reagált.

Kiska felhívta a figyelmet arra: amíg nem jelent meg az Európai Bizottság javaslata a menekültek kötelező befogadási kvótáira, addig a menekültügyet Szlovákiában sem a politika, sem a közvélemény nem kezelték problémaként. Szlovákiának mindig is meglesznek a maga problémái, ez azonban nem jelentheti azt, hogy emiatt bezárkózunk, és nem leszünk hajlandóak segíteni másoknak” – mutatott rá Kiska, akinek meggyőződése, hogy Szlovákiában folytatni kell a nyilvános vitát a menekültválságról.„Nem a kvóták és az EU országai közti szolidaritás miatt, hanem azon emberek miatt, akiknek segítségre van szükségük, és magunk miatt is” – mondta az elnök, aki szerint különbséget kell tenni az ismeretlentől való félelem és a szélsőségesség, az idegengyűlölet között.

„Harcunkat saját jellemünkért, Szlovákiánk szívéért elveszítjük, ha polgárként és politikusként nem teszünk különbséget az ismeretlentől való félelem, illetve a nyílt gyűlölet, az emberi élet megvetése, a szélsőségesség, az idegengyűlölet és a fasizmus között. Úgy nyilatkozni a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról, az nem az ismeretlentől való félelem, hanem az idegengyűlölet és a szélsőségesség jelszavai” – figyelmeztetett a szlovák államfő.

Arról, hogy a bevándorlók növelik a terrorizmus veszélyét, és sok köztük a gazdasági spekuláns, az elmúlt hetekben több ízben Robert Fico miniszterelnök is beszélt, aki az államfő nyilatkozatára reagálva leszögezte: menekültügyben a visegrádi négyek pénteki prágai csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozattal összhangban kíván cselekedni. A V4-ek kormányfői Prágában egységesen elutasították a menekültek kötelező befogadását előirányzó kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság javasolt, de az Európai Unió vezetői nem hagytak jóvá.

„Ha valaki semmiért nem visel felelősséget, bármiféle nyilatkozatot tehet” – mondta Fico Andrej Kiska szavaira reagálva.

 Az osztrák rendőrség fokozza az ellenőrzéseket a magyar határon

Az osztrák rendőrség fokozza az ellenőrzést az embercsempészek elfogása érdekében a magyar határon, de Ausztria magát a határellenőrzést nem szigorítja – közölte tegnap a burgenlandi rendőrség szóvivője, hangsúlyozva, nem lesz határellenőrzés, ugyanis az szembemenne a schengeni egyezménnyel. Ugyanakkor „láthatóbbá teszik” az embercsempészek elfogása céljából az ellenőrzéseket.

Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap bejelentette, hogy Ausztriának fokozatosan vissza kell vonnia azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghozott. „Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben” – fogalmazott az osztrák kancellár, aki szerint „intenzív megbeszéléseket” folytatott Angela Merkel német kancellárral és telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

 Szijjártó: A képmutatás Európa-bajnoksága zajlik

Ma a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik a tömeges népvándorlás ügyében. Ezt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén mondta, hozzátéve: azokat bírálják ma Európában, akik a leginkább ragaszkodnak az uniós szabályok betartásához.

Azokat bírálják, akik a leginkább nevén nevezik a problémákat, és akik világossá teszik, hogy nem menekültkérdéssel állunk szemben, hanem tömeges népvándorlással, amelynek mozgatórugója sokszor nem háború, hanem egy jobb élet reménye – mondta, hozzátéve: Magyarország eddig is befogadott menekülteket, és ezután is így fog tenni; a gazdasági bevándorlók Európába csábításáról szóló nyilatkozatok azonban csak illúziókat és alaptalan reményeket keltenek. A miniszter rögzítette: az uniónak semmilyen stratégiai elképzelése nincs azzal kapcsolatban, hogy a kialakult helyzetet hogyan kellene kezelni.

A világgazdasági válságra utalva azt mondta: 2010-ben sem lettünk Görögország, és 2015-ben sem leszünk Görögország. Felidézte: 2008 és 2010 között rosszabb helyzetben volt Magyarország gazdaságilag, mint az akkori Görögország. Mára meg lehet nézni, hogy Magyarország az unióban a gazdasági teljesítmény szempontjából az élcsoportba tartozik. 2015-ben pedig meg fogjuk védeni Európa határait és be fogunk tartani minden uniós jogszabályt, ha tetszik, ha nem és ebben nem ismerünk megalkuvást – mondta Szijjártó.