2024. május 15., szerda

A szerbiai köztévé újságíróira támadtak magyar rendőrök

Menekültek egy csoportját filmezte a stáb, amikor gumibotokkal verték meg őket

A Horgos 2 határátkelőnél ma kialakult feszült helyzetben támadás érte az RTS újságíróstábját, a magyar rendőrök ütötték gumibotokkal az újságírókat – számolt be a közszolgálati tévé helyszíni tudósítója, Jovana Đurović. A menekültek egy csoportjával tartottak, a tömeg azt hitte, át fogja tudni törni az ideiglenesen meggyengült rendőri barikádot. Az újságírók fejét, végtagjait is ütések érték a tudósító elmondása szerint. Értetlenül állnak az eset előtt, a rendőrök szerintük tudhatták, hogy újságíróstábról van szó, hiszen mindannyian a kezükben tartották a felszerelést.

A közmédia hírműsorában közölte, hogy a magyarországi rendőrők megragadták Vladan Hadži Mijailović operatőrt, a falhoz állították, s úgy kezdték verni. Összetörték a felszerelését is. Ugyanez történt Miroslav Đurašinović hangosítóval is.

Szerbia tiltakozó üzenetet intézett Magyarországhoz az újságírókat ért támadás miatt,  Aleksandar Vučić miniszterelnök és Ivica Dačić külügyminiszter is elítélte a magyar rendőrség tettét. Hasonló reakciók érkeztek az újságíró-szervezetektől és más emberi jogi intézményektől is.