2024. augusztus 22., csütörtök

Matijevićé a zentai Poljoprivreda

Megközelítőleg 11 millió euróért, avagy 1.323.473.504 dinárért vásárolta meg az újvidéki székhelyű Matijević húsfeldolgozó üzem vezetősége a csődeljárás alatt lévő zentai Poljoprivreda mezőgazdasági birtokot. A nyilvános eladásra egyedül a székvárosi cég jelentkezett.

Slobodan Ostojić, a zentai vállalat csődbiztosa az adásvétel után úgy nyilatkozott, vezetése idején a vállalatot sikerült biztos lábakra állítani, holott ez korántsem volt könnyű feladat, mivel munkáját minden irányból nyomásgyakorlás és bizalmatlanság övezte.

Mint ismeretes, a zentai vállalat előző tulajdonosa a topolyai Mile Jerković üzletember volt, akivel a Privatizációs Ügynökség 2011-ben szakította meg a szerződést. Jerković a birtokot 2 millió euró ellenértékéért szerezte meg, de sokan hozzáteszik, akkoriban a vállalat sokkal jobb állapotban volt, mint napjainkban.

A 11 milliós vételár elegendő lesz kifizetni a tartozásokat, amelyek jelen pillanatban 9 és 10 millió euró között alakulnak. Ostojić abbéli reményének adott hangot, hogy az újvidéki vállalat újból életet lehel a Poljoprivreda sertés- és marhatenyésztési folyamataiba, és új munkahelyeket létesít. A birtok 541 hektárnyi, saját tulajdonban levő, művelhető földterülettel rendelkezik, és mintegy 2400 hektár, öntözőberendezéssel ellátott állami földterületet művel.