2024. május 19., vasárnap

Megnyíltak a lezárt határátkelőhelyek

A Horgos 1 és az Ásotthalom–Királyhalom átkelőhely ismét fogadja az utazókat

Nebojša Stefanović szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter tegnap délelőtt ismét megnyitotta az M5-ös autópályán fekvő Horgos–Röszke – az úgynevezett Horgos 1 – határátkelőhelyet. A migránsválság miatt az átkelő öt napig zárva volt és az eredeti elképzelés szerint egy hónapig az is maradt volna.

Magyarország kedden a Horgos 1 és a Horgos 2 átkelőhelyek mellett az Ásotthalom–Királyhalom átkelőt is lezárta. Utóbbi már szombaton megnyitotta kapuit az utasok előtt. A migránsokat ezentúl a régi, E5-ös úton fekvő, Horgos 2 átkelőnél veszik nyilvántartásba.

Tegnap a belügyminiszterek a két ország közötti baráti kapcsolatokat méltatták, mondván, hogy ezeknek a viszonyoknak köszönhetően sikerült megoldani az átkelőkkel kapcsolatos problémát. Mint arra Stefanović rámutatott, a migránsválság nem múlt el, ugyanakkor mindkét ország egyetért azzal kapcsolatban, hogy az áruforgalom, amelynek akadályozásából mindkét országnak vesztesége származik, elsőbbséget élvez.

A rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek, és éppen ennek a ténynek köszönhetően sikerült a két országnak a lehető legrövidebb időn belül kezelnie a problémát, emelte ki Pintér, majd sajnálatának adott hangot, amiért ezt a helyzetet csak a határátkelőhelyek ideiglenes lezárásával lehetett megoldani.