2024. augusztus 22., csütörtök

Jókora büntetést fizet a Volkswagen

A gyanú szerint a német gépkocsigyár komoly csalássorozatot hajtott végre az Egyesült Államokban értékesített járművekben

Zuhanórepülésre váltott a Volkswagen Frankfurtban jegyzett részvényeinek árfolyama tegnap, annak következtében, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) az amerikai környezetvédelmi szabályok kijátszásával vádolta meg pénteken a német gyárat. A hétfői tőzsdén a Volkswagen részvényeinek árfolyama több mint 20 százalékot zuhant, azaz piaci tőkeértéke 12,9 milliárd euróval csökkent.
Az EPA vádjai szerint a legnagyobb európai autógyártó vállalat olyan berendezéssel látta el négyhengeres dízelmotorokkal felszerelt autóit, amely felismeri, ha károsanyag-kibocsátási vizsgálatot végeznek rajtuk. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az autóikba olyan szoftvert építettek, amely abban az esetben, ha emissziós tesztet végeztek az adott járművön, a károsanyag kibocsátását az előírásoknak megfelelő szintre csökkentette. Amikor azonban vége volt a tesztnek és a motorházfedelet zárt állásba helyezték, az autók emissziója az elvárt határérték 40-szeresére is felugorhatott.

A most futó vizsgálat összesen 482 ezer járművet érint: a 2009 és 2014 között gyártott Volkswagen Jettákat, Golfokat és Bogarakat, a 2014 és 2015 között gyártott Passátokat, valamint a 2009 és 2015 között gyártott Audi A3-sokat.
A Volkswagen amerikai eladásainak mintegy ötöde dízelüzemű jármű. Az EPA szerint a Volkswagen súlyosan megsértette az amerikai tisztalevegő-törvényt, amelynek értelmében a cég akár járművenként 37.500 dolláros büntetést is fizethet. Ez a fent említett 482 ezer darab esetében durván 18 milliárd dolláros büntetést jelenthet, ami a jelenlegi árfolyamon számolva durván 15,9 milliárd euró.