2024. március 29., péntek

„Dicsérjétek az urat!”

Százötven éves fennállását ünnepelte a Szabadkai Református Keresztyén Egyház

Az 1800-as években mindössze nyolc református volt Szabadkán, ma mintegy 500-an tagjai az egyházközségnek. Az első istentiszteletet 1863. augusztus 16-án tartották az akkori szálloda termeiben, 1896-ban pedig imaház épület. A jelenlegi templomot 1970-ben építették.

(Diósi Árpád felvétele)

(Diósi Árpád felvétele)

A tegnapi ünnepségen az istentiszteletet dr. Szabó István, a Duna Melléki Református Egyházkerület püspöke celebrálta.

Kiemelte, ő is délvidéki származású, s emlékeiben él, hogy ha valakit köszöntöttek, akkor mindig azt a zsoltárt olvasták fel neki, ahány éves volt. Ezért a püspök ezúttal a 150. zsoltárt idézte: Dicsérjétek az urat!

– Olyan a zsoltárok könyve, mint a boldog élet. Az élet summája is ez kellene, hogy legyen: Dicsérjétek az urat. Amikor azonban az emberek az öklüket emelik a másik felé, abba a kézbe nem lehet hangszert tenni. Imádkozzunk a békéért – mondta többek között dr. Szabó István.

Az ünnepségen fellépett Basity Gréta Reményik Sándor versével, valamint közreműködött az egyház kórusa is.

Az egyház ünnepén részt vett Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Halász Béla református püspök, Orosz Attila református esperes, Dolinszky Gábor, az Evangélikus Egyházközség püspökhelyettese.

Halász Béla köszöntő beszédében elmondta: 150 év elég sok idő, az egyház és a nép számára is. Hitet, reményt, kitartást kívánt az egyházközségnek, s hogy Szabadka megmaradjon a Református Egyház városának.

Orosz Attila köszöntő beszédében arra tért ki, az Úr színe előtt zajlik az életünk, s ő jobban szeret bennünket, mint mi egymást.

Dolinszky Gábor elmondta, kétszáz évvel ezelőtt, a református és evangélikus hívők együtt kezdték meg a közösség építését. – Fogjuk meg szorosan egymás kezét, s egymást erősítve, támogatva haladjunk előre. Bátorítsuk egymást, ezt kívánom mindannyiunknak – tette hozzá a püspökhelyettes.

Surányiné Réti Katalin, az egyház előző lelkésznője elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen, ezért gondolatait levélben tolmácsolták.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke kiemelte, az egyház olyan közösséget tud kovácsolni, amely a hitet, reményt, kitartást meg tudja adni az embernek a mindennapokban.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta a Református Egyház fontos pillére a magyar közösségnek, ezért kitartást és erőt kíván a további munkában is a közösségnek.

Bányai Béla László szabadkai református lelkész az ünnepséget követően kiemelte, az első pillanattól kezdve nem érzi magát idegennek Szabadkán, hiszen egy évvel ezelőtt érkezett Szabadkára. Az elmúlt egy év kapcsán elmondta, a gyülekezet tagsága is növekszik, ami nagy öröm a számára.