2024. május 13., hétfő

Bővül a szelektív hulladékgyűjtés Horgoson

Környezetvédelem és jótékonyság egyben

Alig egy évvel ezelőtt, szintén a szüreti napok keretében avatták föl a műanyagpalack-gyűjtőt Horgoson, az akció sikere pedig minden várakozást felülmúlt, hiszen azóta is folyamatosan gyűlik a műanyag, és mindössze két-három hét alatt megtelik a két méter hosszú és másfél méter magas ketrec. A falu központjában, az óvodával és az egészségházzal szemben lévő fatelep előtti ketrec mellé néhány nappal ezelőtt újabb gyűjtőt helyezett el az Iringó civil szervezet, így a műanyag mellett most már a papírhulladéknak is van hely.

Az eredményes hulladékgyűjtésben nagy szerepe van a horgosi Segítségnyújtó csoportnak, akiknek önkéntesei előzőleg otthonukban gyűjtötték a műanyagot, hogy a bevételből a rászorulókat támogassák, így találtak rájuk az Iringó aktivistái, akiknek célja egybecsengett a csoport törekvéseivel.

– A horgosi Segítségnyújtó csoport tevékenysége megragadott bennünket, hiszen nem adományokat kértek, hanem azt gyűjtötték össze, ami egyébként a szemétre került volna, s nemcsak összegyűjtötték, hanem megdolgoztak vele, a palackokat összelapították, és az elszállítást is megszervezték. Mivel a csoport nem volt bejegyzett civil szervezet, nem is pályázhatott pénzre, a tevékenységük viszont egybecsengett a miénkkel, hiszen mi is a környezettudatos életmódot és az újrahasznosítást hirdetjük. Ekkor született meg az ötlet egy műanyagpalack-gyűjtő állítására, most pedig már egy papírgyűjtőt is sikerült elhelyezni, ezért el is neveztük ökoszigetnek ezt a helyet. Talán lehetőségünk lesz további gyűjtőket is állítani itt a jövőben – mondta Horvát Hilda, az Iringó képviseletében.

Kalmár Eszter és Pesti Valéria, a Segítségnyújtó csoport vezetői elmondták, hogy a múlt évben számos sikeres akciót tudtak lebonyolítani annak a rengeteg műanyagnak köszönhetően, amit a helybeliek dobtak be a ketrecbe. Az év közben osztott élelmiszercsomagon kívül volt húsvéti és karácsonyi csomagosztás is, valamint az iskolakezdésre is megörvendeztették a gyerekeket tanszerekből összeállított ajándékkal. A műanyagon kívül a csoport üveget, kartont és egyéb papírt is gyűjt, így az idén tovább bővült a hulladékgyűjtő ketrecek száma.

Mindkét hulladékgyűjtőt a NIS pályázatának köszönhetően sikerült felállítani, a mostani papírgyűjtő méreteiben ugyanakkora, mint az előző, így a lakosok ezentúl ide hozhatják a kidobásra szánt kartont és egyéb újrahasznosítható papírt.

A papírgyűjtő ünnepélyes átadóját idén is a szüreti napok keretében tartották meg. Az akcióba a helyi általános iskola diákjai is bekapcsolódtak, akikkel a helyszínen nemcsak az újrahasznosítás fogalmáról beszélgettek el, hanem azt is bemutatták, hogy a papírszemétből mit lehet készíteni, ugyanis erre a célra az Iringó civil szervezet újrahasznosított papírból készült golyóstollakat és noteszeket hozott, a felnőttek pedig vászontáskát kaptak ajándékba a papírhulladékért cserébe.