2024. május 5., vasárnap

Huszonöt diáknak készült szállás

Bővül a zentai tehetséggondozó gimnázium kollégiuma – Összesen 130 vidéki diákot tudnak elhelyezni Zentán

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákszállása 25 férőhellyel bővül. A diákok a jövő héten költözhetnek be a meglévő kollégiumhoz csatolt részlegbe, amelyet a biztosítóintézet harmadik emeleti helyiségeiből alakítottak ki. Az iskola öt évre bérelte ki az emeleti helyiségeket a kollégium számára. Az önkormányzat tovább szeretné bővíteni az utazó középiskolások szálláslehetőségeit.

Tegnap délelőtt Ceglédi Rudolf polgármester és Kormányos Katona Gyöngyi oktatással megbízott községi tanácstag Kormányos Róbert iskolaigazgató kíséretében felkereste az új, befejezés előtt álló kollégiumi szállást.

– Az új kollégiumi részleg átadásával összesen 130 vidéki tanuló számára tudunk megfelelő szintű és minőségű elhelyezést nyújtani. Ezzel sikerül valamelyest enyhíteni a krónikus helyhiányon, de még további szálláshelyek kialakítására van szükség. A célunk az, hogy jövőre találjunk a közelben diákszállásnak megfelelő elhelyezési lehetőséget, és ezzel a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba járó 160 diák elhelyezését megoldjuk.

– A biztosítótársaságtól öt évre bérelt épületrész szükségmegoldás volt, mindent megteszünk, hogy az elkövetkező években pótolni tudjuk a kollégiumi elhelyezési lehetőség hiányát Zentán, hiszen a városunk középiskolai központ, négy középiskolánk van, amelyekbe mintegy 250 vidéki diák jár. Olyan kollégiumra van szükség, amely nemcsak a bolyais diákokat tudja befogadni, hanem szükség szerint a többi utazó diák számára is szálláshelyül szolgálhat – mondta a polgármester.

– A kollégium bővítése mintegy 2 millió dinárba került, a költségek felét a község állta, a másik részét pedig a magyar igazságügyi minisztérium nemzetpolitikáért felelős titkársága. A vidéki tanulók elhelyezése több szempontból is fontos lenne. A kollégium ugyanis nem csak szállást és étkezési lehetőséget nyújt, intézményünkben komoly nevelői munka is folyik. A délutáni aktivitások, szakkörök, képzések, változatos foglalkozások, a bennlakók művelődési és tudományos programokba, rekreációs és szabadidő-tevékenységekbe való bekapcsolása mind-mind hozzájárul a diákjaink látókörének, ismereteinek a szélesítéséhez, szellemi és fizikai fejlődésük elősegítéséhez. Tanulóink a hazai és nemzetközi versenyeken is komoly eredményeket érnek el, öregbítve ezzel a gimnázium és városunk hírnevét is.

A helybeli tanulók nem jogosultak kollégiumi szállásra, de a diákok zöme utazó, akiknek egy része távolról jött, például Székelykevéről, Tordáról stb., tehát a szórványból érkező tanulók egy része hétvégére is a kollégiumban marad, csak kéthetente vagy havonta tudnak hazajárni. A nevelőtanárok hétvégeken is foglalkoznak a tanulókkal, hogy amennyire lehet, otthon érezzék magukat – hangsúlyozta Kormányos Róbert a kollégium szerepének fontosságát.

– A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kiemelt fontosságú intézményünk, a nevelőtanárok sok pluszt tudnak adni a diákoknak az érdeklődési körük és rátermettségük alapján. Az MNT kiemelt fontosságú oktatási intézményként kezeli a Bolyait, miként a tartományi kormány és az önkormányzat is odafigyel rá. Természetesen a többi zentai középiskola igényeit is szem előtt tartjuk. Zentának már évtizedekkel ezelőtt meg kellett volna oldania a diákok kollégiumi elszállásolását. A diáklétszám valamelyest csökkent, de a négy középiskola még mindig jelentős számú diákot vonz a szélesebb környezetünkből, a Tisza mentéről és Bánátból is. A Zentai Gimnáziumba meg a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolába inkább a közeli településekről, a környékünkről utaznak be a diákok. Azonban már igény mutatkozna például a magyarkanizsai diákok részéről is a bennlakás iránt. Fokozottabban érinti az utazás és a szálláshiány az egészségügyi középiskolába járó tanulókat. Sokan járnak ide a távolabbi bánáti településekről is, akik albérletben vagy más módon kénytelenek megoldani a bennlakást – emelte ki Kormányos Katona Gyöngyi.