2024. május 3., péntek

Napfénnyel melegített juh- és kecskeitatók

Társfinanszírozású és vissza nem térítendő támogatások mezőgazdasági termelők számára
Bohata Ibolya aláírja a szerződést (vojvodina.gov.rs)

Bohata Ibolya aláírja a szerződést (vojvodina.gov.rs)

Nenad Stanković tartományi energia- és ásványinyersanyag-ügyi titkár pénteken támogatásokról szóló szerződéseket írt alá a mezőgazdasági termelők számára kiírt pályázat nyerteseivel. A most kiosztott támogatásokról augusztus 5-én két pályázatot írt ki a Tartományi Energia- és Ásványinyersanyag-ügyi Titkárság. Az egyik pályázat fejősteheneket tartó farmokkal kapcsolatos projektekre, a másik pedig napelemek beszerzésére vonatkozik, amelyeket juh- és kecskefarmok vizének melegítésére használnak. Mindkét pályázat társfinanszírozású, és vissza nem térítendő támogatás.
A juh- és kecskefarmok vizének melegítésére a tartomány 7.737.600 dinárt különített el. Ezt az támogatást a földműves-szövetkezetek, bejegyzett mezőgazdasági termelők, gazdasági társaságok és vállalkozók pályázhatták meg. A pályázatra 12-en jelentkeztek, és mindannyian eleget tettek a követelményeknek.
A fejősteheneket tartó farmok fejlesztésére kiírt pályázatra 37 termelő jelentkezett, közülük 33-nak hagyták jóvá a támogatást. Erre a célra a tartomány 20 millió dinárt különített el.
A tartományi titkár elmondta, hogy a két pályázat célja a mezőgazdasági vidékek fejlesztése volt, szem előtt tartva az energiatakarékosságot és ezáltal a termelők kiadásainak csökkentését.
A magyarkanizsai Bohata Ibolya elmondta, hogy már korábban tejtermelő farm építésére pályázott támogatásra a tartományi mezőgazdasági titkárságnál.
– Most az energiaügyi titkárságnál napelemek beszerzésére pályáztunk, amelynek segítségével felmelegítjük a vizet. A tartományi támogatások nélkül nem tudtuk volna megvalósítani az elképzeléseinket – nyilatkozta.