2024. május 1., szerda

Közös nyilatkozatot írtak alá a V4-ek ombudsmanjai

A menekültek emberi jogi helyzetével kapcsolatban írtak alá közös nyilatkozatot a V4-es országok ombudsmanjai pénteken Visegrádon, az éves találkozójukon. Ebben hitet tesznek amellett, hogy a menekültek iránti felelősségvállalás az európai államok erkölcsi és jogi kötelezettsége.

A dokumentumban Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ombudsmanja úgy fogalmazott: az üldöztetés, a háború vagy a fegyveres konfliktusok elől menekülő idegenek befogadása olyan, humanitárius megfontolásokon alapuló gyakorlat, amelyet a civilizált társadalmak kezdettől fogva alkalmaznak. Az ombudsmanok hangsúlyozták azt is, hogy a menekültekre nem lehet egységes csoportként tekinteni, alapjogaik biztosítása ezért a nemzetközi közösség, szűkebb értelemben pedig a befogadó államok, társadalmak feladata és felelőssége. A befogadó államoknak személyre szabott, egyéniesített, alapos vizsgálat után kell dönteniük arról, hogy valakinek biztosítható-e a nemzetközi védelem.

Az aláírók leszögezték: a törvények által megszabott hatáskörükön belül arra törekednek, hogy országaik hatóságai minden egyes migránst és menekültet emberségesen, nem megalázó módon, a törvények, az EU-irányelvek, a nemzetközi és európai szerződéses kötelezettségek tiszteletben tartásával kezeljenek.