2024. május 2., csütörtök

A Szuhojok Rakkát is bombázták

Orosz harci repülőgépek támadtak egy kulcsfontosságú, az Iszlám Állam (IÁ) ellenőrzése alatt álló települést a közép-szíriai Homsz tartományban péntekre virradó éjjel, a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Rakkában pedig tucatnyi szélsőségessel végeztek további csapásokban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az Idlíb tartományban levő Kafr Nabel közelében végrehajtott orosz bombázások egyike (Beta/AP)

Az Idlíb tartományban levő Kafr Nabel közelében végrehajtott orosz bombázások egyike (Beta/AP)

A Szuhojok (túlnyomóan Szu–24-esek és Szu–25-ösök) a Homsz tartománybeli el-Karjateinre mértek csapásokat. A várost augusztusban foglalták el a dzsihadisták, és ezt követően leromboltak egy 1500 éves keresztény kolostort is. El-Karjatein fontos csomópont, Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre.

Emellet IÁ által kikiáltott „kalifátus” fővárosának számító Rakka városára, illetve egy attól nem messze lévő katonai repülőtérre is csapásokat mértek, amelyekben legalább egytucatnyi dzsihadista életét vesztette. Idlíb, Hama és Aleppó tartományban további 18 csapást mértek az IÁ állásaira.

A nap folyamán az orosz gépek folytatták a támadásokat a Hódítás Hadserege nevű, az al-Kaida helyi szárnyát, az an-Nuszra Frontot is magában foglaló ernyőszervezet ellen Idlíb tartományban. Támadás érte a szövetség központjait Dzsiszr-el-Sugur városában és a Závija-hegység térségében. A térséget az előző nap is bombázták.

A légicsapások három-négy hónapig fognak tartani

A szíriai orosz légicsapások három-négy hónapig fognak tartani, és erősödni fognak – közölte pénteken Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke Párizsban. „Fennáll annak a kockázata, hogy elhúzódik, de Moszkva három-négy hónapos hadműveletről beszél” – fogalmazott a képviselő, aki szerint az Egyesült Államok által vezetett koalíció légicsapásai nem voltak elég hatékonyak, ezért új szakaszba kellett lépni az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban.

„Úgy gondolom, hogy az intenzitás nagyon fontos. Az amerikai koalíció látszólag bombázta az Iszlám Államot egy éven át, de nem volt eredménye. Ha hatékonyabban csináljuk, úgy érzem, hogy az eredmények meg fognak mutatkozni” – hangsúlyozta. „A (nemzetközi koalíció) hadműveletei alig húsz százalékának volt eredménye. Nyolcvan százalékban még csak nem is bombáztak” – tette hozzá.

Puskov visszautasította azokat a nyugati vádakat, miszerint az orosz bombázók elsődlegesen nem az Iszlám Állam állásait támadják. „Az elsődleges célpontok az IÁ azon állásai, amelyek a legközelebb vannak Damaszkuszhoz. Végezni kell az Iszlám Állammal, fel kell számolni vagy ártalmatlanítani, és utána meglátjuk, mi lesz Szíriával” – mondta úgy vélve, hogy egy nemzetközi konferencia Bassár al-Aszad szíriai elnök és Irán bevonásával ésszerű megoldás lenne.

„Négy éven át az Aszad-kormány kitartott, és jelenleg az egyetlen katonai erő, amely harcol az IÁ ellen. Mi nem hiszünk abban, hogy Aszad az egyetlen felelős a Szíriában kialakult káoszért és a halálos áldozatokért. A közel-keleti államok is felelősek a helyzetért, és részben a nyugati országok is, amelyek támogatták a fegyveres felkelést,” – mondta az orosz képviselő.