2024. május 2., csütörtök

Hollande és Putyin megpróbálta egymáshoz közelíteni az álláspontját

Beta/AP

Beta/AP

François Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök (a felvételen) megpróbálta közelíteni egymáshoz álláspontját a szíriai válság politikai rendezéséről, amelynek legvitatottabb pontja Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa. A két államfő pénteken Párizsban egyeztetett a politikai átmenetről kialakított álláspontokról, mielőtt tárgyalóasztalhoz ültek Angela Merkel német kancellárral és Petro Porosenko ukrán államfővel az ukrajnai békefolyamat újraindítása érdekében.

A francia és az orosz elnök megvitatta a Franciaország által a szíriai katonai beavatkozáshoz támasztott három feltételt: a légicsapások Szíriában kizárólag az Iszlám Állam szervezetet célozhatják, más célpontokat nem, a civil lakosság biztonságának elérését, és a politikai átmenet beindítását – közölte az elnöki hivatal.

A nyugati országok késznek mutatkoznak arra, hogy a tárgyalásokba bevonják a szíriai rezsim képviselőit, de csak azzal a feltétellel, ha a folyamat végén Aszad távozik a hatalomból. Oroszország viszont kitart hagyományos szövetségese mellett.