2024. május 2., csütörtök

Keresztényekre vadászott

A szélsőséges nézeteket valló Chris Harper Mercer volt az, aki ámokfutása során tíz embert lőtt le, hetet pedig megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben levő Umpqua Közösségi Főiskolán. A 26 éves fiatalember tette után tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és azok lelőtték. Négy lőfegyvert találtak nála.

Az egyik szemtanú arról számolt be, hogy Mercer kifejezetten arra volt kíváncsi, ki keresztény és ki nem. Az egyikőjüknek állítólag ezt mondta: „Jó, mivel keresztény vagy, pillanatokon belül meglátod az istenedet!”, majd lelőtte. Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát, és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szimpatizánsának mutatkozott. Emellett rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést, és a gyilkosságról maga is felvételt készített. „Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül” – írta akkor Harper Mercer.

Barack Obama amerikai elnök rendkívüli tévés beszédet mondott az eset miatt. Kijelentette, hogy a fegyveres támadások rutinszerűvé váltak az Egyesült Államokban, és Amerika belefásult a tömeges fegyveres gyilkosságokba. Az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő az ilyen helyzetekben, mert nem képesek elejét venni az ehhez hasonló eseteknek – mondta láthatóan feldúltan.