2024. május 6., hétfő

Bödő Kálmáné a legszebb biokert

Magyarországi díjat vehetett át a Kárpát-medencei ökogazdák szerbiai alelnöke

A magyarországi legszebb konyhakert mozgalom idén harmadik alkalommal szervezett versenyt a biokertek tulajdonosainak, ahol az idén a magyarkanizsai Bödő Kálmán részesült rangos elismerésben. A legszebb konyhakertnek járó díjat Fazekas Sándor földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől vehette át. Bödő Kálmán nemcsak a saját kertjét műveli, hanem a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) szerbiai alelnökeként és a községben a Meta Terra civil szervezeten keresztül is segíti a biogazdálkodás fejlődését és a biokertek népszerűsítését.

– A mozgalom és a verseny ötlete Kovács Szilvia karcagi alpolgármester asszonytól származik. Az én biokertem már húszéves, a nemrégiben megalakult kanizsai biokertmozgalom tagjai hozzám járnak tapasztalatcserére, sőt amikor a nyáron itt tartottuk a KÖSZ évi közgyűlését, Kovács Szilvia is megtekintette a kertemet, s ő is biztatott a benevezésre – mondta Bödő Kálmán, akinek kertjét több ezer másikkal együtt pontozták szigorú szempontok szerint.

– Rengeteg követelmény van egy ilyen kertnek a felállításánál, pontosan meg van határozva, mi mindennek kell benne lennie. Az én kertemben megtalálható minden elem, ami a biotermelést illeti, gondolok itt növénytársításra, gyümölcsészetre és szőlészetre, zöldségfélékre, gyógynövényekre, fóliában történő termesztésre, komposztálásra. De nemcsak a tartalmat, hanem a környezetet is figyelembe vették. Az pedig plusz, hogy itt állattenyésztés is folyik. Van egy mini nyúlfarmom, és vannak japán fürjeim is, amelyeknek a szerves trágyáját föl tudom használni a komposztáláshoz.

Bödő Kálmán elmondta, ez a díj azért jelentős a számára, mert ez jelzés az anyaországtól, hogy figyelemmel kíséri a munkájukat, s ez nemcsak számára fontos, hanem a vajdasági biogazdákat is motiválja, hiszen szerinte a biotermesztésnek igenis van jövője.

– Egyre többen kapcsolódnak be a Meta Terra civil szervezet biokertmozgalmába, amelynek mottója lett, hogy termeld meg, amit megszel, mert amit megszel, azzá leszel. Tavasszal alakítottuk meg ezt a szakcsoportot, és már akkor huszonöt jelentkező volt, akik meg is csinálták a saját biokertjeiket. Ők most tanulják a biogazdálkodást, azt, hogy mit hogyan kell, mi az, amit jövőre majd másképp csinálnak, de vannak új jelentkezők is már, akik szeretnének bekapcsolódni, hiszen ha mások is látják, hogy valakinek milyen szép a kertje, akkor kedvet kapnak, hogy megtermeljék a saját egészséges élelmiszerüket. Úgy gondolom, ennek a mozgalomnak van jövője, különösen azért, mert már óvodákban is biokerteket alakítottunk ki a gyerekekkel. Sőt nálam, itthon a kertben is jártak iskolások és óvodások is, hogy megtekintsék, hogyan néz ez ki, megsimogatni a nyuszikat és megkóstolni a biogyümölcsöket – mondta Bödő Kálmán.