2024. április 28., vasárnap

Legkedvesebb mesém

Csütörtök délután a Zentai Alkotóházban ismét megszervezték a Legkedvesebb mesém című népmesedélutánt, ami ismert közéleti személyek, szülők és nagyszülők közreműködésével zajlik – ám a főszereplői mindig a gyerekek, közülük is elsősorban az alsós korosztályok, még ha a közönség soraiban is foglalnak helyet, hiszen ők a legfogékonyabbak erre a műfajra.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Szeptember 30. a magyar népmese napja, ezen a napon született Benedek Elek székely népmesegyűjtő, meseíró, újságíró és költő. Juhász L. Kornélia, a zentai rendezvény szervezője elmondta, rendkívül fontosnak tartják magát a népmesét, a rendezvény ápolását, színvonalának megtartását, és azt is, hogy a gyerekek foglalkozzanak a mesével, minél többet olvassanak, hogy a műfaj továbbhagyományozódjon, továbbra is éljen.

2005 volt az az év, amikor a Magyar Olvasástársaság felhívta a figyelmet a magyarok és a körülöttünk élő népek meséinek fontosságára, a meseolvasásra, a gyűjtésre, mivel úgy érezték, a műfaj kezd háttérbe szorulni. Ennek hatására volt egy nagy Kárpát-medencei megmozdulás, és a zentai Városi Könyvtár már abban az évben csatlakozott is a mozgalomhoz, így idén már tizenegyedszer szervezik meg a népmesedélutánt, ahol zentai és Zenta környéki, ismert és kevésbé ismert személyek, köztük a legfiatalabb korosztály képviselői mondják el vagy olvassák föl legkedvesebb meséiket. Ezúttal a következők: Nagy Abonyi Enikő népművelő, a bogarasi Búzavirág citerazenekar és asszonykórus énekese, tanítónő, Horváth Hédi, a zentai Gyermekbarátok Egyesületének aktív tagja, tanítónő és Péter Zsivity Ákos, a November 11. Általános Iskola hetedik osztályos tanulója, aki igen fiatal mesemondó létére, és annak ellenére, hogy nem régóta kezdett el foglalkozni a műfajjal, az első megmérettetésein nagyon jól szerepelt, és az idei Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen a felsősök kategóriájában ő lett az első. Ezt követően Juhász L. Kornélia olvasott föl egy verset Benedek Elek tollából, majd a Dárika bábcsoport jeleneteket mutatott be a Lúdas Matyiból.