2024. május 5., vasárnap

Főhajtás az aradi vértanúk emléke előtt

Az aradi vértanúkra emlékeztek versekkel, prózai művekkel, énekszámokkal vasárnap délután a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben a Csáth Géza Művészetbaráti Kör versmondói és a Veronika népdalkör.

– Azokra a hősökre emlékezünk, akik nemzetiségüktől és születési helyüktől függetlenül, életüket adták a magyar szabadságért, illetve annak reményéért. Tudjuk, hogy az aradi tizenhárom mindegyike magyarnak vallotta magát, de többen közülük nem a ma anyaországnak számító területen születtek. Mai megemlékezésünk ez okból irányul arra a három vértanúra, Damjanich Jánosra, Knézich Károlyra, Schweidel Józsefre, akik a történelmi Délvidékről származtak. Értük és a mindenkori áldozatokért, illetve nemzetünkért énekelte el a műsor kezdetén népdalkörünk  Bogdán József papköltő Fohász a déli végeken című versét, amelyet a néhai dr. Szöllősy Vágó László zenésített meg – mondta egyebek között bevezetőjében Miklenovics Aranka, a Lányi Ernő IME művészeti vezetője.

A megemlékezés közreműködői: Bencsik István, Miklenovics Aranka, Muhi Melinda, Rizsányi Attila, Torok Orsolya és a Lányi Ernő IME Veronika népdalköre.